A rákkutatás nagyon régóta érdekli az embereket, az orvosok azon vannak folyamatosan, hogy megtalálják a tökéletes ellenszert. A különböző típusú tünetek enyhítésére, gyógyítására már vannak módszerek, ám a betegség kialakulásának megelőzésére még nem találtak megoldásokat. Egészen eddig. Most ugyanis úgy tűnik, hogy kifejlesztettek a kutatók egy olyan technológiát, amely képes jelezni a rák kialakulásának kockázatát már az első pillanattól!

 Nem mindennapi felfedezésnek lehetünk tanúi. Hosszas kutatások eredményeként ugyanis, megszületett az úgynevezett mesterséges anyajegy módszer, ami segítségével eredményesebben szűrhető a rák.

Az eszköz prototípusáról a Science Translational Medicine folyóiratban írtak, melyben az áll, hogy már nagyon korai stádiumban képes felismerni a rák négy leggyakoribb típusát. Ezek: a prosztata-, a tüdő-, a vastagbél- és a mellrák. Az eszköz úgy tudja kimutatni az elváltozást, hogy érzékeli a vér megemelkedett kalciumszintjét a tumor növekedése alatt. Amikor az hosszú ideig egy bizonyos érték felett van, akkor elkezd létrehozni egy szabad szemmel is jól látható barna anyajegyet a bőrön, amely annak a génállománynak a hatására kezd növekedni, amit egyszerűen az emberi bőr alá ültetnek be.

Miért pont kalcium? A kutatók azért használták ezt a tumorok fejlődésének kimutatójaként, mert az egy rendkívül jól szabályozott ásványi anyag és a vérben való mennyiségi növekedése a négy ráktípus valamelyikének kialakulását egyértelműen jelezte az vizsgálati eredmények szerint.

Martin Fussenegger, a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) professzora szerint az anyajegy jóval azelőtt tűnik fel, hogy a rák kiszűrhetővé válik a hagyományos diagnosztikai módszerekkel. Éppen ezért, szinte a nulladik naptól kezdve kezelhető a betegség, indítható a megfelelő kezelés a betegeknél. Persze minden öröm mellett ott van az üröm is: a módszer sajnos nem örökéletű, Fussenegger elmondása alapján ezek a bőr alá beültetett sejtek egy évig bírják, azután inaktiválni kell őket és lecserélni.

A klinikai teszteknek még nincs vége. Viszont az már most körvonalazódni látszik, hogy ez a bombasztikus felfedezés egyéb, fokozatosan kialakuló betegségek, például az emberi agy idegsejtjeit érintő neurodegeneratív betegségek és hormonális zavarok esetében is alkalmazható lehet majd!

Forrás: Index.hu

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/08/4107bc35817c29acfa17e19550346a24.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/08/4107bc35817c29acfa17e19550346a24-150x150.jpgNews CityEgészségáttörés,gyógymód,rákkutatásA rákkutatás nagyon régóta érdekli az embereket, az orvosok azon vannak folyamatosan, hogy megtalálják a tökéletes ellenszert. A különböző típusú tünetek enyhítésére, gyógyítására már vannak módszerek, ám a betegség kialakulásának megelőzésére még nem találtak megoldásokat. Egészen eddig. Most ugyanis úgy tűnik, hogy kifejlesztettek a kutatók egy olyan technológiát, amely...