Horthy Miklós a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb alakja. 1868-ban született Kenderesen, az Osztrák-Magyar Monarchia tengerésztisztje volt, 1909-14-ig Ferenc József szárnysegédjeként tevékenykedett, majd az első világháború után összeomlott proletárdiktatúrában megszilárdította az országot. 1920-44-ig volt Magyar Királyság kormányzója.

Sokan csak kormányzói és történelem formáló szerepéről ismerik Horthy Miklóst, pedig személyisége ennél lényegesen összetettebb volt. Lássunk hát olyan pontokat is, ami segít kicsit jobban megismerni a 160 éve született vezér egyéniséget, aki kihúzta Magyarországot a teljes összeomlásból.

Sport: Horthy Miklós mai szemmel is jó vágású fiatalembernek számított. Rengeteget sportolt, összesen hét sportágban rendszeresen versenyzett is (vitorlázás, középtávfutás, vívás, kerékpározás, lovaglás, célba lövés, tenisz). Mindegyik sportban kiemelkedő eredményeket ért el. Legnagyobb sikere a vívásban volt, ugyanis a Monarchia hadseregbajnoka lett. Horthy haláláig büszke volt sporteredményeire, fizikumára és egyenes testtartására. A korhoz képest, amiben élt, magas embernek számított. Fiatal korában 180 centi körül lehetett, mert egy 1947-es rendőrségi bejelentő lap szerint 176 centi volt, úgy, hogy ekkor már a 79. évét nyomta!

Nyelvek: Horthynak remek nyelvérzéke volt, ami egész karrierje alatt segítséget nyújtott neki. A magyar és a német nyelvet szinte gyerekkorától fogva folyékonyan beszélte. (1899-ben egy ideig még a császári udvar hivatalos szaktolmácsaként is dolgozott magyar-német anyagokon.) Később, a haditengerészet által tanulta meg a horvát és olasz nyelveket, majd ötödikként az angolt. Elkezdte a spanyol nyelvet is elsajátítani – hogy miért, azt máig nem lehet pontosan tudni -, és nem meglepő módon, az lett a vége, hogy ezen a nyelven is kitűnően beszélt.

Vagányság: Horthy Miklós bal karját, a bicepsztől egészen az alkarjáig egy tekergő kínai sárkány motívuma díszítette, melyet tengerészszokás szerint csináltatott valamikor az első világháború előtti időkben. Horthy egyáltalán nem takargatta tetoválását, hiába lehetett kínos számára a társadalmi és katonai felemelkedése miatt. Büszkén viselte a megkülönböztető motívumokat, egészen kormányzóvá választásáig. Ezt követően már ügyelnie kellett a küllemére, így ritkán lehetett látni a karját az ünnepi öltözetekben. A legenda szerint, a tetoválás egy átbulizott, alkoholmámoros éjszaka eredménye volt.horthy_tetko

Sztálin segítsége: A második világháború végén, a harcok befejeztével a magyar kormány 1945. április 9 és 15. között tárgyalóküldöttséget küldött Moszkvába. Sztálin egyértelműen közölte a magyar diplomatákkal, hogy semmiképp sem tekinti Horthyt háborús bűnösnek, mégpedig azért, mert az idős kormányzó 1944 őszén fegyverszüneti küldöttséget menesztett hozzá. A szovjet diktátor véleményét a hazai vezetés elfogadta, pláne, mert tartottak attól, hogy ha háborús bűnösként kivégzik a kormányzót, akkor mártír azzal rögtön mártírt csinálnak belőle. A britek továbbították a nürnbergi per bírái és a nagyhatalmi vezetők felé a szovjet-magyar álláspontot, majd rövid értekezést követően elfogadták azt. Így végül Horthy nem lett vádlott, hiába szerette volna Jugoszlávia felelősségre vonni őt az 1942-es újvidéki vérengzés miatt.

Az újvidéki vérengzés: 1942 januárjában magyar katonai alakulatok az 1941 tavasza óta visszafoglalt Bácskában (Újvidéken és környékén) etnikai alapú tömeggyilkosságot követtek el, amelynek körülbelül 3300-3800, főként szerb és zsidó nemzetiségű polgári személy esett áldozatul, de voltak közöttük magyar nemzetiségű kommunisták is. Eredetileg ez egy partizánok ellen indított razzia volt.

Házasság: Feleségét vidéken ismerte meg még 1901 elején, Melczer László bankelnök (és politikus) hejőbábai házában. A Miskolc közelében fekvő kisvárosba, Melczerék uradalmába, Horthy nővérének férje hívta el a 32 éves tengerésztisztet afféle spontán programra. Horthy itt találkozott először a házigazda feleségének, Purgly Jankának alig 20 éves húgával, Purgly Magdolnával, akibe egyből beleszeretett. Az eljegyzés az após birtokán, az esküvő pedig 1901. július 22-én fényes külsőségek közepette, az aradi református templomban zajlott. A házasságból négy gyermekük született: Magdolna, Paula, István és Miklós. Magdolna 1 éves korában elhunyt vörhenyben, Paula gróf Károlyi Gyula neje lett, István a MÁV gépgyár főmérnöke, majd később elnök vezérigazgatója, Miklós pedig feleségül vette Károlyi Mária Consuelo grófnőt.

Szerző: Zsidákovits Lulu Dóra

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/05/efe21db05731bec4493eb871b4e8d8f4.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/05/efe21db05731bec4493eb871b4e8d8f4-150x150.jpgNews CityKultúraérdekességek,Horthy Miklós,kormányzóHorthy Miklós a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb alakja. 1868-ban született Kenderesen, az Osztrák-Magyar Monarchia tengerésztisztje volt, 1909-14-ig Ferenc József szárnysegédjeként tevékenykedett, majd az első világháború után összeomlott proletárdiktatúrában megszilárdította az országot. 1920-44-ig volt Magyar Királyság kormányzója. Sokan csak kormányzói és történelem formáló szerepéről ismerik Horthy Miklóst, pedig...