Az esetek döntő többségében, 50 éves kortól jelentkezik az úgy nevezett végbélrák, ami, a jelenlegi kutatások és statisztikai adatok alapján, a férfiaknál gyakoribb betegség. Ugyan, a súlyos kór fiatal korban nagyon ritka, mégis érdemes odafigyelni rá, ha rendellenességet tapasztalunk, mert ez a daganatos betegség hiper sebességgel terjed és, ha későn kapunk észbe, bizony, végzetes is lehet.

A folyamatos szűrővizsgálatoknak köszönhetően, a megjelent polipusok eltávolításával, megelőzhető a végbélrák kialakulása.  A betegséget korai szakaszában ritkán ismerik fel, mert az érintettek könnyen összekeverik a tüneteket az egyszerű vírusfertőzések jellemzőivel.  A végbélrák kialakulásának leggyakoribb okai: a rendszeres dohányzás, alkoholfogyasztás, mozgáshiány vagy rostokban szegény élelmiszerek fogyasztása.

Végbélrákra utaló tünetek:

Mivel ezek a típusú daganatok szűkítik a bélcsatornát, vérezhetnek és hosszabb idő után túlterjedhetnek, ezért a tünetek is összefüggenek ezekkel a jellemzőkkel.
Gyanúra okot adó jelek:

– Hasi fájdalmak, puffadás, fájdalmas székletürítés.
– Ha vér van a székletben.

– Mivel a bélfalról gyorsan átterjedhet a daganatos elváltozás egyéb, különböző szervekre, mint Pl.: máj, tüdő, ezért minden olyan aggodalomra okot adó megbetegedés kivizsgálása fontos lehet, ami ezekkel összefüggésben áll.

A végbélrák megelőzése központi kérdés kell legyen minden ember életében. Ahhoz, hogy minimalizáljuk a kialakulást, néhány óvintézkedést érdemes beépítenünk a mindennapi rutinba. A legcélravezetőbb, amit tehetünk:

  • Ha rendszeres mozgással csökkenthetjük a daganat kialakulását.
  • Ha fogyasztunk nyers zöldségeket, rostokban gazdag tápanyagokat és kerüljük a füstölt húsokat.
  • Javasolt, hogy ismétlődő szűrővizsgálatokon vegyünk részt, vagyis a kolonoszkópos szűrővizsgálatot időről-időre be kell iktatnunk az életünkbe. A tüneteket nem okozó elváltozások eltávolításával, ugyanis megelőzhető a végbélrák.

A kolonoszkópos vizsgálat után, ha negatív az eredmény, akkor érdemes azt 5 évente megismételni. Ha polipus jelentkezik, akkor annak kezelése után a teendőket a vizsgálatot végző orvossal kell egyeztetni. Amennyiben rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nálunk, akkor a kezelés attól függ, hogy milyen kiterjedésű a folyamat és melyik státuszában fogták el.  A legtöbb esetben, az érintett bélszakasz műtéti eltávolítása ilyenkor az első lépés.

Hogy milyen esélyeink vannak a végbélrákkal szemben?
Az életkilátásokat a daganat típusa és kiterjedése határozza meg. Kezdeti stádiumban kezelt végbélrák, az operált betegek 90%ánál gyógyulást eredményez. A közeli áttétes beteg esetében ez a szám 71%, míg a távoli áttét esetében már csak 10-20%.

Rajtunk múlik, hogy a jövőben, hogy alakul az életünk.  Előzzük meg a daganatos betegségeket egészséges életmóddal, önmagunkra való odafigyeléssel és rendszeres, kolonoszkópos szűrővizsgálattal.

Szerző: MZs

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/belly-3186730_960_720.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/03/belly-3186730_960_720-150x150.jpgNews CityEgészségbetegség,orvosolás,rák,tünetekAz esetek döntő többségében, 50 éves kortól jelentkezik az úgy nevezett végbélrák, ami, a jelenlegi kutatások és statisztikai adatok alapján, a férfiaknál gyakoribb betegség. Ugyan, a súlyos kór fiatal korban nagyon ritka, mégis érdemes odafigyelni rá, ha rendellenességet tapasztalunk, mert ez a daganatos betegség hiper sebességgel terjed és, ha...