Ismét eltelt 4 év és mi újra az urnák elé járulunk, hogy megválasszuk országunk vezetőit. Talán soha ennyire kiélezett nem volt a helyzet. Általános feszültség, izgalom járja át a levegőt, mindenki találgat, vajon ki nyeri a választásokat és milyen arányban.

Sokan vannak, akik az utolsó percben döntenek szavazatukról. Ennek több oka is lehet. Egyrészt megzavarja őket az a rengeteg információ, ami a 4 éves ciklus alatt átszőtte életünket, másrészt egyszerűen nem találnak egy olyan pártot sem, amire 100%-os elhivatottsággal tudnák leadni szavazatukat. Többen vannak olyanok is, akiket annyira kiborított a politikai felek állandó csatározása, hogy valójában elszigetelték magukat a közélettől, így nem is tudják az utolsó pillanatig azt, hogy kikre is lehet idén szavazni. Azért mégis elmennek… és vaktában dobnak egy x-et annak a pártnak és jelöltnek a neve mellé, ami ismerős számukra.

Hogyan is lehetünk tudatos szavazók? Mit is kell tudni a választásokról? Az alábbiakban megpróbáljuk összefoglalni.

A 2018-as magyarországi országgyűlési választás április 08-án, vasárnap lesz. Minden olyan magyar állampolgár szavazhat, aki betöltötte 18. életévét. A lakosságot kiértesítik a szavazásról: levélben kapja meg minden szavazati joggal rendelkező a pontos időpontot és azt is, hogy hol kell megjelennie országunk életének e jelentős napján.

A szavazatokat reggel 6 óra és este 19 óra között kell leadni. A jelenlegi rendszert, úgynevezett egyfordulós rendszernek hívják. Ez lesz a rendszerváltás óta a nyolcadik alkalom, amikor a magyar felnőtt lakosság maga dönthet az ország vezetéséről.

Hasznos információk a választással kapcsolatban

  • Nincs kampánycsend a választás napján, de nem lehet választási gyűlést tartani és a szavazóhelyiség 150 méteres körzetében nem lehet kampányszerű választási agitációt tartani, illetve a TV-ben és a rádióban nem szabad politikai reklámot közzétenni.
  • Egy adott szavazókörben csak az szavazhat, aki oda is tartozik vagy aki előre jelezte, hogy szavazatát más formában vagy máshol szeretné leadni.
  • Arról, hogy ki melyik szavazókörben adhatja le voksát, előre kiértesítik a szavazókat. Aki ilyet nem kap, annak érdemes tájékozódni az állandó lakcíme szerinti szavazókörrel kapcsolatban a valasztas.hu oldalon.
  • A szavazáshoz szükséges személyi azonosító okmányt magunkkal vinni. Ez lehet személyiigazolvány, útlevél vagy jogosítvány is.
  • Érvényes szavazatnak az számít, ha a szavazóhelyiségben való jelentkezés során, a szavazó megkapta a lepecsételt szavazólapot és azon kizárólag, a szabályoknak megfelelően leadja voksát 1 jelölt és/vagy 1 párt listájára. A felsorolt jelöltek és listák közül csak 1-1 választható. az a szavazat tehát érvénytelen, ahol több jelölt neve mellé vagy több párt listája mellé is kerülnek x-ek.
  • Csak az a szavazat érvényes, amely olyan szavazólapon történt meg, ami pecséttel van ellátva.
  • A szavazólapot, ha kitöltöttük nem kötelező visszarakni a borítékba, a szavazat, ha helyesen van leadva, akkor a boríték nélkül is érvényes.

A választásokon való részvétel mikéntje leginkább attól függ, hogy a szavazó rendelkezik e magyarországi lakcímmel vagy sem. Ha igen, akkor az állandó lakcím szerinti szavazókört kell felkeresni. Külföldi magyar állampolgárok is szavazhatnak. Ilyen esetben minden szavazó levélcsomagot kap, amiben minden pontos információ le van írva a szavazatának leadását illetően.

A fogyatékkal élők, vagy mozgásban korlátozottak leadhatnak mozgóurna iránti kérelmet. Ennek pontos menetéről és szabályozásáról szintén a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.

Az Országgyűlés létszáma 199. Ebből 106 képviselő kerülhet be egyéni választókerület alapján leadott szavazatokkal, 93 pedig párt- illetve nemzetiségi lista szerint.

Országos listát csak az a párt állíthat, aminek 27 választókerületben, de legalább 9 megyében és Budapesten van egyéni jelöltje.

Szerző: Kovács Eni

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/02/szavazás-3-1024x768.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2018/02/szavazás-3-150x150.jpgNews CityBelföldmagyarországi választások,országgyűlési választások,politikaIsmét eltelt 4 év és mi újra az urnák elé járulunk, hogy megválasszuk országunk vezetőit. Talán soha ennyire kiélezett nem volt a helyzet. Általános feszültség, izgalom járja át a levegőt, mindenki találgat, vajon ki nyeri a választásokat és milyen arányban. Sokan vannak, akik az utolsó percben döntenek szavazatukról. Ennek több...