Mik azok a gyerekjogok és egyáltalán miért olyan divatos mostanában, hogy ennyire kiemelten kezelik? Azért, mert a gyerekek kiemelt figyelmet érdemelnek és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük őket, egészséges gyerekkort és fejlődést biztosítsunk nekik, hiszen csak így tudnak majd egyenlő eséllyel neki indulni a nagybetűs életnek. Egy olyan világban, melyben a megosztottság, a bántalmazás mindennapos dolgok, már nem csak a felnőtteknek, hanem maguknak a gyerekeknek is tisztában kell lenni azzal, hogy hol húzódnak a határok, meddig mehet el egy felnőtt és meddig egy kiskorú.

A világon elsőként az UNICEF kezdett el harcolni azért, hogy elősegítse a gyermekjogok érvényesülését. Óriási feladat ez. Hiszen a világon naponta megközelítőleg 17.000 gyermek olyan okok miatt veszíti életét 5 éves kora előtt, ami megelőzhető lenne: védőoltásokkal, gyógyszerekkel, megfelelő táplálkozással, tiszta ivóvízzel, a fertőzések megelőzésével, bántalmazás elleni védelemmel.

A középpontban a gyerek van, önmaga. Ennek a harcnak a fő jelszava az egyenlőség. Mindegy, hova születtünk és kinek. A lényegen nem változtat. Élhetünk a világ leszegényebb negyedében vagy akár milliomos csemeteként: nem lehet egyenlőtlenség gyerek és gyerek között, mindenkit ugyanazok a jogok és életkörülmények illetnek meg!

Az emberi jogok kortól függetlenül minden emberre vonatkoznak, így a gyerekekre is. A kiskorúaknak különleges védelemre és gondoskodásra van szükségük, amelyet az ENSZ Gyerekjogi egyezményében ismertek el.

A gyerekjogok nem elvont dolgok, hanem mindaz a gyakorlati és elméleti feltétel tehát, ami szükséges egy gyerek fejlődéséhez, részvételéhez és védelméhez. Ki ne szeretné, hogy gyermeke megkülönböztetés nélkül, biztonságban, védelemben nőjön fel, ahol tisztelik a véleményét, részt vehet az őt érintő ügyekben és az ő érdeke az elsődleges szempont!

Az ENSZ Gyerekjogi egyezménye elsősorban az államra nézve fogalmaz meg rendelkezéseket, de minannyian felelősséggel tartozunk azért, hogy támogassuk és védjük a gyerekek jogait- a család, a civil társadalom, a média, a pedagógusok és magánszféra egyaránt. Az Egyezmény külön elismeri a szülők és gondviselők elsődleges szerepét, jogait és kötelezettségeit a gyermekek nevelésében és jogaik megismertetésében, védelmében.

Szerző: Kovács Eni

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/12/gyerekjogok-4.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/12/gyerekjogok-4-150x150.jpgNews CityNagyvilágbántalmazás,egyenlő esélyek,gyerekek,gyerekek védelme,gyerekjogokMik azok a gyerekjogok és egyáltalán miért olyan divatos mostanában, hogy ennyire kiemelten kezelik? Azért, mert a gyerekek kiemelt figyelmet érdemelnek és mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megvédjük őket, egészséges gyerekkort és fejlődést biztosítsunk nekik, hiszen csak így tudnak majd egyenlő eséllyel neki indulni a nagybetűs életnek....