Egy kis kávé lepedék, egy jó adag cukros üdítő. Töltött káposzta, vajas zsemle, saláták. Legyél akár az egészséges, reform étkezésnek híve vagy a kalóriákra fittyet hányó, gourmet mámorban fetrengő kéjenc, a szájszag senkit nem kímél. S tudod, mit?! Őrülten banális az oka. Ezt figyeld!

A nyelven megtapadó baktériumok okozzák legtöbbször a kellemetlen szagokat. Még az sem tudja megelőzni, aki rendszeresen fogat mos, tisztítja a fogközöket,  brutális mennyiségű szájvizet használ és rendszeres időközönként megy fogászati fogtisztításra. Miért? Mert a szájszag és a jelenséget okozó baktériumok legtöbbször a nyelvről támadnak. Igen! A nyelvünkről, aminek érdes felszínén játszi könnyedséggel tapad meg bármi: elhalt hámsejtek, baktériumok, ételmaradék…

A nyelv barázdái igazán mélyek. Nem is hinnéd! Pedig olyannyira azok, hogy a legtrükkösebb szájvizek sem tudnak lejutni a mélyéig. Így aztán speciális módszer kell a tisztításhoz. Szerencsére a szájápolási zseni márkák már felismerték a nyelvtisztításban rejlő lehetőségeket, így a piacon már elég sok olyan fogkefét árulnak, aminek hátsó feje képes a nyelvet is megfelelően tisztítani. Akinek kényelmetlen egy viszonylag nagyobb fejű fogkefével, cirkuszi akrobatákat is megszégyenítő mozdulatokat tenni, azoknak van egy jó hírünk: léteznek speciálisan lapos, erre a célra kifejlesztett nyelvtisztítók is.

Akut szájszag esetében érdemes a nyelv hátsó harmadával kezdeni és mindenképpen hátulról előre haladva tisztítani a nyelvet. Ha a nyelvtisztíó kényelmetlen, akkor érdemes beszerezni egy nyelvkefét, amit speciális krémmel együtt érdemes használni (legtöbb drogériában beszerezhetőek). A legjobb a napi rendszeresség, elsősorban fogmosás után és szájvíz előtt. A sok lepedék miatt mindenképpen öblítsük le meleg vízzel többször is az eszközt és alkalmanként legalább 5x húzzuk végig nyelvünkön a szájszagelűző varázspálcánkat.

Akinek ezek után is kellemetlen marad a lehelete, az feltétlenül forduljon orvoshoz, mert az okokat másol (rossz fog, gyomor problémák stb.) érdemes keresni.

Szerző: Kovács Eni

Forrás: www.webbeteg.hu és www.femina.hu

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/11/nyelvtisztítás-1.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/11/nyelvtisztítás-1-150x150.jpgNews CityEgészségnyelvtisztítás,száj higiénia,szájszagEgy kis kávé lepedék, egy jó adag cukros üdítő. Töltött káposzta, vajas zsemle, saláták. Legyél akár az egészséges, reform étkezésnek híve vagy a kalóriákra fittyet hányó, gourmet mámorban fetrengő kéjenc, a szájszag senkit nem kímél. S tudod, mit?! Őrülten banális az oka. Ezt figyeld! A nyelven megtapadó baktériumok okozzák legtöbbször...