Ismét Magyarországra érkezett az évente megrendezett World Press Photo pályázat nyertes fotóit tartalmazó kiállítás, amelyen a világ legjelentősebb sajtófotói tekinthetőek meg. Az egyik legnépszerűbb és legismertebb fotókiállításának idén is a Néprajzi Múzeum ad otthont. Ebben az évben 126 ország 5034 fotóriporterének 80 408 pályázatra beküldött fotójából választotta ki a zsűri a nyertes képeket.

A World Press Photo egy független non-profit szervezet, mely 1955-ben alakult, célja az információ szabad áramlásának támogatása a sajtófotó és a dokumentarista fotográfia népszerűsítésén keresztül. Közel hat évtizede bővülő archívuma fontos része történelmünk vizuális megjelenítésének.

Az évente megrendezett World Press Photo pályázat a világ legjelentősebb sajtófotó versenye, a fotóriporterek és a dokumentarista fotográfusok számára ez a legjelentősebb nemzetközi megmérettetés. A pályázat díjnyertes felvételei egy utazó kiállításon vesznek részt, és szeptember-október folyamán hazánkban is megnézhetőek.

A látogató a kiállítást megtekintve jobban megérti, mi zajlik körülöttünk a világban és láthatja az elmúlt év hétköznapjaiból és legfontosabb eseményeiből kiragadott pillanatokat. A képek toleranciára, empátiára, emberségre nevelnek.

Az ankarai orosz nagykövet decemberi meggyilkolásáról készített kép, az AP amerikai hírügynökség fotósának, Burhan Özbilicinek a felvétele nyerte el a World Press Photo 2017 fődíját Amszterdamban. A nyertes fotón az öltönyös merénylő látható fegyverrel a kezében, amint a pillanatokkal korábban agyonlőtt Andrej Karlov nagykövet holtteste felett áll.

Magyar nyertese is van a nemzetközi megmérettetésnek, Máté Bence természetfotós a Természet kategóriában a sorozatok között harmadik helyezést ért el.

A budapesti kiállítás a Radnóti Színházzal együttműködve készített asszociációkat egy-egy díjnyertes kép láttán, amelyet Kováts Adél, Bálint András, Pál András, és László Zsolt adnak elő.

A kiállítás Budapesten október 23-ig tekinthető meg hétfő kivételével minden nap.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.neprajz.hu/

http://24.hu/

 

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/10/1570-world-press-photo-kiallitas-budapest.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/10/1570-world-press-photo-kiallitas-budapest-150x150.jpgNews CityKultúrahirügynökségi fotók,legjobb fotók,sajtófotók,Word Press fotókiállításIsmét Magyarországra érkezett az évente megrendezett World Press Photo pályázat nyertes fotóit tartalmazó kiállítás, amelyen a világ legjelentősebb sajtófotói tekinthetőek meg. Az egyik legnépszerűbb és legismertebb fotókiállításának idén is a Néprajzi Múzeum ad otthont. Ebben az évben 126 ország 5034 fotóriporterének 80 408 pályázatra beküldött fotójából választotta ki a...