Először bizonyították svéd genetikusok DNS-vizsgálattal, hogy nők is voltak a viking harcosok között – írta a Phys.org. Egy évszázadig hitték férfinek a Birkában feltárt sír csontjait, de most kiderült: nő volt.

A svédországi Birka városban az 1880-as években bukkant Hjalmas Stolpe régész viking kori csontokra, és rögtön egy férfi maradványaiként azonosította, mivel harci felszereléssel és lovakkal temették el.

Az Uppsala Egyetem régészei viszont most megállapították, hogy a férfinak hitt hadvezér tulajdonképpen nő volt. Először az az oszteológiai, vagyis csonttani vizsgálat mutatott erre, aztán a DNS-vizgsálat megerősítette, hogy a maradványok valóban egy női harcostól származnak.

A sírban egy karddal, pajzsokkal, nyilakkal, késsel, dárdával és két lóval körülvett harcos maradványai feküdtek. Az ölében egy komplett társasjátékot is találtak, amelyen kipróbálhatta a különböző harci taktikákat és stratégiákat, amiből arra következtettek, hogy befolyásos katonai vezető volt. A csontváz egyes morfológiai jegyei régóta arra utalnak, hogy a harcos nő volt, ám mégis azt feltételezték, hogy ott egy férfi teteme nyugszik.

Az új kutatás során genetikusok, archeogenetikosok és régészek együttműködésével oldották meg a rejtélyt. A csontokból kivont DNS alapján a néhai harcosnak két X kromoszómája volt, ám egyetlen Y kromoszómával sem rendelkezett.

A nő ráadásul magas rangú tiszt lehetett: taktikát, stratégiát dolgozott ki, csapatokat vezetett csatákba a kutatók szerint. „Nem a regék valkürjeinek egyikét fedeztük fel, hanem egy valódi hadvezért, aki történetesen nő volt” – magyarázta Charlotte Hedenstierna-Jonson, a Stockhomi Egyetem tudósa, a kutatás vezetője.

„Az írott források időnként említést tesznek női harcosokról, ám most tudtuk először bebizonyítani, hogy valóban léteztek” – jegyezte meg Neil Price, az Uppsalai Egyetem régésze.

Szerző: bb

Forrás:

http://hvg.hu/

https://www.sonline.hu/

 

 

 

 

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/10/viking-1024x640.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/10/viking-150x150.jpgNews CityKultúranői hadvezér,viking hadvezér,viking harcosElőször bizonyították svéd genetikusok DNS-vizsgálattal, hogy nők is voltak a viking harcosok között – írta a Phys.org. Egy évszázadig hitték férfinek a Birkában feltárt sír csontjait, de most kiderült: nő volt. A svédországi Birka városban az 1880-as években bukkant Hjalmas Stolpe régész viking kori csontokra, és rögtön egy férfi maradványaiként...