Otthonunk felújítását bár lehet tologatni, de túl sokáig nem érdemes elodázni. Egyrészt, mert addig is magasak maradnak a rezsiköltségeink, másrészt a megújult otthon magasabb komfortérzetet ad a benne élőknek. Persze vannak költségei a korszerűsítésnek, de ezek minden szakértő szerint idővel megtérülnek.

Magyarországon a lakóépületek 80 százaléka, azaz közel 2,5 millió családi ház energetikai szempontból korszerűtlen a nem megfelelő vagy hiányzó szigetelésnek, a rossz hatásfokú fűtőberendezéseknek és az elavult nyílászáróknak köszönhetően. A magyar lakosság többsége él családi házakban. Ezeknek az ingatlanoknak a háromnegyede, kétmillió családi ház épült 1980 előtt, az akkori, sokkal megengedőbb energiahatékonysági szabályoknak megfelelően.

Az egyik leghatékonyabb, a lakosság számára is elérhető eszköz a szigetelés, amely révén – korszerű, felújított vagy kicserélt nyílászárók és a megváltozott hőigényeket lekövetni képes kazán megléte esetén – akár 40-50 százalékkal is csökkenthető egy 60-as, 70-es években épült magyar családi ház energiafelhasználása. Egy 100 négyzetméteres otthont nagyjából 1,8 millió forintból lehet szigetelni korszerű hőszigetelő anyagok felhasználásával, a 2018-tól az energetikai felújításokra vonatkozó előírásoknak megfelelően. Egy ilyen mértékű beruházásba még akkor is érdemes belevágni, ha nem rendelkezünk az ehhez szükséges önerővel. Egy jó választással a havi törlesztőrészlet ugyanakkora lehet, mint amennyivel több rezsit fizetünk most a rossz szigetelés miatt. Tehát összességében a kiadás ugyanannyi, a különbség az, hogy a futamidő végén ez az összeg a zsebben marad.

A családi házak korszerűsítése azért is fontos, mert 2018-tól szigorodnak az épületek energiafelhasználására vonatkozó előírások. Ekkortól mind az új épületeknél, mind a felújításoknál meg kell felelni a költségoptimalizált és szigorúbb követelményszintnek.

Szerző: Sarnyai Tibor

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/09/lakásfelújítás-3.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/09/lakásfelújítás-3-150x150.jpgNews CityÉletmódfelújítások,lakás korszerűsítés,lakásfelújításOtthonunk felújítását bár lehet tologatni, de túl sokáig nem érdemes elodázni. Egyrészt, mert addig is magasak maradnak a rezsiköltségeink, másrészt a megújult otthon magasabb komfortérzetet ad a benne élőknek. Persze vannak költségei a korszerűsítésnek, de ezek minden szakértő szerint idővel megtérülnek. Magyarországon a lakóépületek 80 százaléka, azaz közel 2,5 millió...