Ízületeink a testünk vázát alkotó, merev csontok precíz mozgatását végzik. Ezek a szinte mérnöki pontossággal megkonstruált szerkezetek sikeresen ellenállnak a legtöbb igénybevételnek, ám igen könnyen sérülhetnek meg váratlan külső erőhatásokra.

Az ízületek két nagyon tipikus sérülése a rándulás és a ficam, ezek húzó, csavaró vagy oldalirányú erők hatására alakulnak ki. A könnyebb eset a rándulás, amely után az érintett testrész fájdalmas, duzzadt lesz, a bőr alatt pedig lilás elszíneződés látszik. A sérült rész ugyan képes mozogni, de ennek terjedelme beszűkül, mozgatása pedig fájdalmas. A súlyosabb helyzet, a ficam esetén pedig a sérült ízület deformálttá válik, egyáltalán nem vagy csak minimálisan mozgatható, a fájdalom pedig igen erős.

A megrándult ízületet azonnal nyugalomba kell helyezni, például fel kell kötni vagy polcolni. Jó hatású lehet ilyenkor az ízület hidegvizes borogatása, jegelése is. A leggyakoribb eset a bokarándulás, ha így járunk, akkor pihentetésen túl a fájdalmat a helyileg alkalmazható kenőcsök is enyhítik.

Sajnos bárkit érinthet a leggyakoribb ficamtípus, a vállficam. Buszon, villamoson a fej felett kapaszkodva, hirtelen fékezéskor, illetve nyújtott karra eséskor a felkarcsont könnyen kiugrik a lapocka sekély ízületéből. A kezelés alapja ekkor a helyretételt követően a változó ideig tartó végtagrögzítés. Olykor itt műtéti megoldásra is szükség lehet, különösen a csípő esetén vagy ha a ficam töréssel is súlyosbodik.

A kisebb sérülések, esések esetén a panaszok enyhébbek és könnyen múlnak, azonban erős fájdalom, nagyfokú duzzanat, jelentős mozgáskorlátozottság esetén feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Nem kizárt ugyanis, hogy a baleset során olyan szalagsérülés is történt, amely miatt a végtagot gipszelni vagy operálni kell. Ízületeink megóvásánál azonban a megelőzés a legfontosabb mozzanat. A fiatalkori egészséges életmód és megfelelő testedzés adja az alapját egy olyan időskornak, melyben a fáradó ízületek kevésbé okoznak problémákat a mindennapi életben.

Forrás: Webbeteg.hu

Szerző: Sarnyai Tibor

 

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/09/ízületek.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/09/ízületek-150x150.jpgNews CityUncategorizedízületi betegségek,ízületvédelem,sérült izületekÍzületeink a testünk vázát alkotó, merev csontok precíz mozgatását végzik. Ezek a szinte mérnöki pontossággal megkonstruált szerkezetek sikeresen ellenállnak a legtöbb igénybevételnek, ám igen könnyen sérülhetnek meg váratlan külső erőhatásokra. Az ízületek két nagyon tipikus sérülése a rándulás és a ficam, ezek húzó, csavaró vagy oldalirányú erők hatására alakulnak...