A világ számos országában, városában találkozhatunk érdekes, szokatlan vagy olykor egészen őrült ünnepekkel és fesztiválokkal. Azokból szemezgettünk, ahol igazán rendkívüli élményben részesülhet a látogató.

25 perc alatt fogynak el a 220 fontos belépők minden évben a Glastonbury fesztiválra, amelyet egy bizonyos Michael Eavis a saját farmjáról indított útjára 1970-ben. A Worthy Farmra érkező látogatók olyan előadók zenéjére érezhetik jól magukat manapság, mint Lou Reed, Johnny Cash, Stevie Wonder, Beyoncé, Lady Gaga vagy épp Joe Cocker.

A világ legnagyobb paradicsomcsatája, a La Tomatina minden év augusztusában kerül megrendezésre a spanyolországi Buñolban. A fesztivál pontos eredete nem ismert, de az biztos, hogy kezdetei az 1940-es évekre nyúlnak vissza. A La Tomatina fesztivál egy megszokott rituáléval kezdődik, aminek a végén a több mint 140 tonnányi érett paradicsomot dobálja szét a több tízezres tömeg. Az őrület egy óra hosszat tart.

Hasonló eseménynek lehetünk tanúi az olasz Torinóhoz közeli Ivreában, ahol februárban tartják az ún. narancsháborút (Battaglia delle arance), az egyik legismertebb karneváli eseményt. A kardokra feltűzött narancs  a zsarnokok levágott fejét jelképezi. A napóleoni megszállás éveire vezethető vissza a francia forradalomból ismert piros színű fríg sapka is, amelyet a lakosok viselnek a fejükön.

Minden évben több ezer skót gyűlik össze a Shetland-szigeteken található Lerwickben, hogy megemlékezzenek a térség viking örökségéről. A Viking- és Tűzfesztivál központi eleme az a viking hajó, amit a felvonulás során végighúznak a városon, majd felgyújtanak. Miután a hatalmas lángokba borult hajó elégett, mulatság következik, a tömeg késő hajnalig viking-énekekkel és természetesen új sörrel múlatja az időt.

A győri Öt Templom Fesztivál is felkerült Európa legjobb kulturális rendezvényeinek listájára; a májusi fesztiválon nincs sör, nincs virsli, de van spirituális hangulat és áhítat, ismerkedés a másik ember hitével és szeretetével – vallják a szervezők.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.erdekesvilag.hu/

http://www.korkep.sk/

http://24.hu/

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/09/tomatina-1024x576.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/09/tomatina-150x150.jpgNews CityUncategorizedeurópai fesztiválok,programok Európában,TomatinaA világ számos országában, városában találkozhatunk érdekes, szokatlan vagy olykor egészen őrült ünnepekkel és fesztiválokkal. Azokból szemezgettünk, ahol igazán rendkívüli élményben részesülhet a látogató. 25 perc alatt fogynak el a 220 fontos belépők minden évben a Glastonbury fesztiválra, amelyet egy bizonyos Michael Eavis a saját farmjáról indított útjára 1970-ben. A Worthy...