Avagy másképpen: tippek arra, hogy mit tegyünk, ha nem akarunk vörösre leégett sós hallá átváltozni már az első nap a vízparton.

A legolcsóbb naptej a boltban körülbelül 799 forint, a legdrágább pedig ennek tízszerese, azaz 7999. Közte pedig ott a teljes skála. A legérdekesebb persze nem az ár, hanem a tudat, hogy érdemes-e tízszer annyit fizetni a napvédelemért. A döntésnél közrejátszik az is, hogy egyetlen bőrünk van, és azt nem szeretnénk kitenni a ráknak, az idő előtti öregedésnek, meg az összes többi, közbeszédből már jól ismert rémálomnak. Ami még szempont, hogy az emberek mindegyike más és más bőrtípussal rendelkezik, van, aki alapesetben már félig barna, van, aki hófehér, és persze van az a típus, aki alig barnul, viszont szétég a napon.

Ami a gyakorlást illeti, nem jár hibapont azért, ha valaki alapozás gyanánt néhányszor elmegy a szoláriumba vagy kimegy hétvégén a kiskertbe dolgozni. Ők legalább nem hófehér alapról indulnak, ellentétben azokkal, akik a famentes irodai papírlap színével kezdik meg a napozást. A kémiatudomány persze nagyon fejlett, így azok, akik drága naptejek, utó- és előkezelő szerek, barnulásfokozók és egyéb kencék garmadáját kenik magukra, irigylésre méltóan haladnak jobban előre a barnaság projektben, mint a kiskertben cseresznyét szedők.

Ami a tudományos részt illeti, a faktorok esetében 8-20-30-50-es számokban utazunk, emellett kipróbálhatunk vízálló és újra felkenhető változatokat egyaránt. A fogyasztói társadalom egyértelmű csodája, hogy akár a 800, de akár a 8000 forintos mellett teszi le valaki a voksát, nagyjából hasonló eredményt ér el egy nyár alatt. Persze a hosszú távú hatások csak évek alatt derülnek ki. Ami biztos és mindenképp ajánlott betartani: 11-15 között ne aszalódjunk a napon, sőt, ha érzékeny bőrűek vagyunk, akkor ilyenkor még az árnyékban sem érdemes elfeküdni. Ide tartozik egy tévhit eloszlatása is: még a víz alatt is remekül le lehet égni.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/07/naptej-3-1024x691.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/07/naptej-3-150x150.jpgNews CityEgészségleégés ellen,leégés utáni teendők,legjobb napozókrémek,napozás,naptejAvagy másképpen: tippek arra, hogy mit tegyünk, ha nem akarunk vörösre leégett sós hallá átváltozni már az első nap a vízparton. A legolcsóbb naptej a boltban körülbelül 799 forint, a legdrágább pedig ennek tízszerese, azaz 7999. Közte pedig ott a teljes skála. A legérdekesebb persze nem az ár, hanem a...