Moldova György szerint, ha egy magyar költő verseskötetéből 500 példánynál többet eladnak, papot kell hívni, mert csoda történt. A magyar könyvpiacon elképesztő mennyiségű cím jelenik meg évente, de anyagi sikert nagyon kevés hoz. A néhai Esterházy, Nádas Péter vagy a már említett Moldova György képes megélni pusztán írásból.

Korábban sem volt ez másként – a siker és a bukás a magyar irodalomban elképesztően relatív. Amikor Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész elkezdte kötetbe gyűjteni Radnóti dedikációit, felhívta a költő özvegyét, Radnóti Fannit. Elújságolta neki, hogy már több mint 400 kötetet szedett össze, amiben megtalálható Radnóti kézjegye. Fifi néni elámult: – Tamás, hogyan lehet ez, hiszen Miklós egész életében nem adott el négyszáz könyvet. Valóban, a dedikációk jó része ajándékként odaadott könyvekben szerepelt. Ennek ellenére Radnóti helyét, jelentőségét nehéz lenne elvitatni a magyar irodalomban.

Bukás volt a maga korában József Attila kiadójának is lenni. Cserépfalvitól gyakran kérdezte a költő, hány könyv ment már el. Egy sem, Attila, válaszolhatta bármikor. A nélkülözésből, a pénz nélküli, mecénások kenyerén tengődésből poétikát faragott a költő – és ahogy írta is, ezt vágta hozzá a kor ünnepelt sztárjához, Babits Mihályhoz. De sem Babits, sem a Nyugat nem volt egyértelmű anyagi siker. Megjelenését mecénások finanszírozták –a hazai cukorgyárak összeomlása a rendszerváltozás után visszahozhatatlanná tette ezt a rendszert.

Ma állami támogatásból és közösségi finanszírozásból igyekeznek megélni az irodalmi lapok – azonban a maroknyi érdeklődő közönség kevés a sikerhez. Nagyon nem volt ez másképpen persze soha – bukás volt megjelenése idején Madách Imre munkája és csak a forradalom tette sikeressé Katona József Bánk bánját. Minden olyan könyvpiacon, ahol szűk a potenciális vevők száma, nagyon képlékeny sikerről vagy bukásról beszélni – a szépirodalom kánonját elsősorban nem az eladott példányszám alakítja ki.

Szerző: Sarnyai Tibor

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/07/irodalom-2.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/07/irodalom-2-150x150.jpgNews CityKultúrahíres magyar iróink,irodalmat pénzért,írói fizetések,magyar irodalom,magyar írók,verseskötet eladásokMoldova György szerint, ha egy magyar költő verseskötetéből 500 példánynál többet eladnak, papot kell hívni, mert csoda történt. A magyar könyvpiacon elképesztő mennyiségű cím jelenik meg évente, de anyagi sikert nagyon kevés hoz. A néhai Esterházy, Nádas Péter vagy a már említett Moldova György képes megélni pusztán írásból. Korábban sem...