Egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a különböző kézműves termékek. A házi készítésű szörpök vagy lekvárok lettek a legkeresettebb, mert a nyár ízeit üvegekbe zárva télire eltenni nagyon klassz dolog.  

A befőzésnek nagy hagyományai vannak nálunk, és előbb-utóbb mindenkiben felmerül, hogy jó lenne a nagyi nyomdokaiba lépve egy saját gyártmányúval előrukkolni, hogy aztán a közösségi médiában egy fotót megosztva, bezsebelhessük érte az ismerőseink elismerését.

Egyszerű és finom málnalekvár

A málna az egyik legízletesebb nyári bogyós gyümölcs, amely zamatát és illatát a befőzés során sem veszti el. Alacsony hőfokon kezdjük el hevíteni, és amint levet enged lehet emelni a hőmérsékletet. Adjuk hozzá a cukrot (vagy mézet, nyírfacukrot, egyéb édesítőt), törjük össze a málnát, és keverjük bele a zselésítőt. Még forrón töltsük befőttesüvegbe, fordítsuk fejjel lefelé néhány percre.

Az alap recepttel természetesen kísérletezhetünk is, tehetünk bele másik gyümölcsöt, alkoholt, csokoládét, vagy zöldfűszereket. Lekvárt főzni nem bonyolult dolog, kíséreletezni pedig csakugyan izgalmas. Érdemes tehát a dzsemeken és savanyúságon kívül mást is kipróbálni.

Áfonyachutney

A hagymát és a szárzellert vékony karikákra vágjuk, az almát megmossuk, felkockázzuk, az áfonyát megmossuk. Az olajon megfonnyasztjuk a hagymát, hozzáadjuk a szárzellert, az almát, az áfonyát. Beleöntjük az almaecetet, a barna cukrot, és fedő nélkül puhára főzzük az alapanyagokat. A végén sózzuk, borsozzuk, illetve belekeverjük a bazsalikomot. Kifertőtlenített üvegekbe töltjük, fejre állítjuk 5 percre, majd visszafordítjuk. Grillhúsok mellé zseniális! (Körülbelül egy évig eláll.)

Citromfüves meggyszörp

A cukrot és a vizet összefőzzük, szirupot készítünk belőle. A meggyet kimagozzuk. A langyosra hűlt cukorszirupot ráöntjük, és a megmosott citromfüvet is belenyomkodjuk. Hagyjuk így kihűlni, és a hűtőben érleljük egy napot. Másnap visszalangyosítjuk, majd leturmixoljuk, és átpasszírozzuk egy szűrön a szörpöt. Ezt követően 20 percig főzzük, sűrítjük, majd steril üvegekbe öntjük.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.nlcafe.hu/

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/07/befőzés-1.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/07/befőzés-1-150x150.jpgNews CityÉletmódegészséges lekvárok,főzni jó,könnyű lekvárok,legjobb receptek,lekvár befőzése,lekvárokEgyre nagyobb teret hódítanak maguknak a különböző kézműves termékek. A házi készítésű szörpök vagy lekvárok lettek a legkeresettebb, mert a nyár ízeit üvegekbe zárva télire eltenni nagyon klassz dolog.   A befőzésnek nagy hagyományai vannak nálunk, és előbb-utóbb mindenkiben felmerül, hogy jó lenne a nagyi nyomdokaiba lépve egy saját gyártmányúval...