Május végén hét ország: Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom, Líbia, Jemen és Maldív-szigetek jelentették be, hogy megszakítják a diplomáciai és a gazdasági kapcsolatokat Katarral arra hivatkozva, hogy Doha terroristákat támogat és beleavatkozik a belügyekbe. Katar szerint a vádak igazságtalanok és megalapozatlanok, a hazugságkampány célja az, hogy megpróbálják gyámság alá helyezni.

A vádak szerint Doha áll az Iszlám Állam, az al-Kaida, az egykori an-Nuszra Front, a Muszlim Testvériség, a szaúd-arábiai és bahreini terrortámadások, valamint a jemeni húszi lázadók mögött is.

A Katar ellen foganatosított büntető intézkedések drasztikusak: a diplomáciai kapcsolatok megszakítása, a határok lezárása, a Katarban tartózkodó állampolgárok hazahívása, közlekedési és kereskedelmi bojkott. A térség néhány kereskedelmi bankja már fel is függesztette az együttműködést a katari pénzintézetekkel, a határokon pedig feltorlódtak a feltartóztatott, áruval megrakott kamionok.

A viszony a katari állami hírügynökség elleni állítólagos hackertámadás után vált feszültté. Doha május végén arra hivatkozott, hogy hackerek hatoltak be a rendszerbe, és a katari emírnek tulajdonított hamis híreket közöltek Iránról és Izraelről.

Valójában azonban Katar már évtizedek óta igyekszik különutas, vagyis elsősorban Szaúd-Arábia befolyásától független politikát folytatni a régióban: létrehozták a befolyásos al-Dzsazíra hírcsatornát, a Qatar Airlines légitársaság fontos összekötő kapocs Ázsia és Európa között, az ország elnyerte a 2022-es futball-világbajnokság megrendezésének jogát. Valamint számos szervezettel tartanak fenn támogatói kapcsolatot a térségben, amelyeket a szövetségesek terrorista csoportnak tartanak.

Közben az is kiderült, hogy egymilliárd dollárt fizettek ki váltságdíjként az uralkodó család elrabolt tagjainak kiszabadításáért egy, az al-Kaidához köthető szervezetnek. Vagyis gyakorlatilag terroristákat pénzeltek.

Szerző: bb

Forrás:

http://hvg.hu/gazdasag/

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/07/katari-válság-1.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/07/katari-válság-1-150x150.jpgNews CityNagyvilágdiplomáciai feszütlségek keleten,hackertámadás,káosz keleten,Katar,katari válság,terrorizmus támogatásaMájus végén hét ország: Szaúd-Arábia, Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Egyiptom, Líbia, Jemen és Maldív-szigetek jelentették be, hogy megszakítják a diplomáciai és a gazdasági kapcsolatokat Katarral arra hivatkozva, hogy Doha terroristákat támogat és beleavatkozik a belügyekbe. Katar szerint a vádak igazságtalanok és megalapozatlanok, a hazugságkampány célja az, hogy megpróbálják gyámság...