A második világháborút követően a németek ellen harcoló szövetséges országok bosszút akartak állni a nácik által elkövetett szörnyűségekért, a háborús bűnösök egy része azonban felszívódott.  A hidegháború alatt számos náci szökevény került elő, a becslések szerint legalább 9000-en menekültek például Dél-Amerikába.

Amikor a szövetségesek elfoglalták Berlint, a náci elit egy része öngyilkosságba menekült. Néhányan, mint például maga Hitler is, már az elfogásuk előtt végeztek magukkal, mások konkrétan az egész családjukat kiirtották. Így tett például az egykori propagandaminiszter, Joseph Goebbels is. Néhányan bíróság elé kerültek, de sokan egyszerűen eltűntek.

A háború utolsó évében kezdték kiépíteni az úgynevezett “patkányutakat”, amelyek olyan hálózatok voltak, ahol az európai nácik és fasiszták számára nyújtottak menekülő-útvonalat a kontinensen kívülre. A kimenekítés mellett ez gyakorlatilag hamis papírokat, új identitást és teljesen új külsőt is jelentett.

Spanyolország volt a patkányutak egyik fontos állomása, ám ritkán jelentette a végállomást a nácik számára, a legtöbben innen indultak tovább Dél-Amerikába, ahol akkor számos országban a szélsőjobboldali rezsim volt hatalmon.

A német ügyészeknek Brazíliában és Chilében sikerült olyan bizalmas iratokhoz jutniuk, amelyekből az derült ki, hogy nagyjából 9000 náci menekült a kontinensre. A legtöbben – mintegy ötezer személy – Argentínába mentek, 1500 és 2000 közé teszik azok számát, akik Brazíliát választották, 500-1000 fő távozott Chilébe, a többiek pedig Paraguayba és Uruguayba „dezertáltak”.

Juan Peron argentin elnök például 10 ezer útlevelet adott az egykori náci háborús bűnösöket védő szervezetnek, az ODESSA-nak. Így került többek között a rettegett orvos, Josef Mengele, Adolf Eichmann és a treblinkai haláltábor parancsnoka, Franz Stangl is a kontinensre. Sokan örökre megúszták a felelősségre vonást, és a mai napig találnak náci rejtekhelyeket Dél-Amerika sűrű dzsungeleiben.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.m5tv.hu/

http://mult-kor.hu/

 

 

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/náci-bűnösök-3.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/náci-bűnösök-3-150x150.jpgNews CityNagyvilág2. világháború,náci bűnösök,náci elit,náci uralom,nácik felelősségrevonásaA második világháborút követően a németek ellen harcoló szövetséges országok bosszút akartak állni a nácik által elkövetett szörnyűségekért, a háborús bűnösök egy része azonban felszívódott.  A hidegháború alatt számos náci szökevény került elő, a becslések szerint legalább 9000-en menekültek például Dél-Amerikába. Amikor a szövetségesek elfoglalták Berlint, a náci elit egy...