A Duna óbudai partszakasza régóta kedvelt színhelye nem csak a fiataloknak, de az idősebb korosztály is gyakran látogatja: hekkezni, lángosozni, edzeni vagy a szerelmeseknek egy romantikus sétát tenni. A Római-part nyaranta kivirul és balatoni hangulatot csempész a fővárosban rekedteknek.

A Rómain már az 1800-as években is pezsgett az élet. Itt rendezték meg az első hazai evezőversenyt 1842-ben, melynek győztese nem mellesleg Clark Ádám, a Lánchíd építője volt. a dunai vízisport fejlődése azonban még jó félévszázadot váratott magára. A századfordulón, 1900-as években már huszonhárom csónakház működött a parton – úgy mint a Bíbic, a Csillag, a Hattyú – csárdákkal, vendéglőkkel és szabadstrandokkal.

A legrégebbi és legnagyobb hírnévvel büszkélkedő vendéglő, az 1798-ban épített Bivalyos volt, amely a bivalykereskedők után kapta a nevét. A csárda az 1930-as évektől a fejlődő római-parti élet és a vadevezősök kedvelt szórakozóhelyévé lett.

Az idő során jócskán átalakult a part hangulata. Miután vízisport-paradicsommá vált, vállalati, egyesületi és magán-csónakházak tucatjait épültek itt, az érdeklődés azonban a ’70-es évektől hanyatlásnak indult. A lakópark építésekkel pedig régi csónakházak és műemlék épületek vesztek oda.

A rendszerváltás után ismét egyre több szórakozóhely, étterem nyílt a parton. Legendás zarándokhellyá vált azoknak, akik a napjukat vízparton töltenék, hekket vagy lángost ennének egy emeletes buszban, a csíkos nyugágyon vagy a fák alatti rönkasztaloknál. Az egész környék fel van töltve egy adag retró életérzéssel. A Római népszerű kerékpáros útvonal és futópálya, de rendszeresen feltűnnek kutyáikkal a gazdik is.

A Duna közelsége azonban veszélybe került a tervezett mobilgát megépítésével. A Fővárosi Önkormányzat idén áprilisban döntött ennek megépítéséről. Két változat van, a főváros a part menti változatot fogadta el, több helyi civil és zöld szervezet viszont a Nánási úti verziót szeretné, hogy megmaradjon a föveny.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/

https://welovebudapest.com/

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/római-part-3.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/római-part-3-150x150.jpgNews CityBelföldbudapesti zöldövezet,csónakházak,hekk Budapesten,legjobb vízparti buli negyed,Római partA Duna óbudai partszakasza régóta kedvelt színhelye nem csak a fiataloknak, de az idősebb korosztály is gyakran látogatja: hekkezni, lángosozni, edzeni vagy a szerelmeseknek egy romantikus sétát tenni. A Római-part nyaranta kivirul és balatoni hangulatot csempész a fővárosban rekedteknek. A Rómain már az 1800-as években is pezsgett az élet....