Idén 150 éve történt a Kiegyezés. Voltaképp nem köthető egyetlen konkrét dátumhoz vagy eseményhez sem, inkább folyamat. A császári udvar már 1860 körül felismerte, ha nem akar kezelhetetlen feszültségeket gerjeszteni a birodalmán belül, akkor békés kiegyezésre kell jutnia a közös ügyek iránt még mindig komoly passzivitást tanúsító magyar politikai körökkel.

I. Ferenc József császár 1867. február 17-én Andrássy Gyula grófot miniszterelnöknek nevezte ki. Március 18-án már Deák Ferenc, aki ekkorra már kiváló jogi, közgazdasági, történeti és politikai ismeretekkel felvértezett társakat gyűjtött maga köré, a kiegyezés szövegén dolgozhatott.

Az emigrációban élő Kossuth híres Kasszandra-levelét május 22-én címezte Deákhoz. Június 8-án Ferenc Józsefet magyar királlyá koronázták, így július 28-án a Kiegyezést magába foglaló 1867. évi XII., XIV., XV. és XVI. törvénycikkeket szentesíthette, ami megalapozta a dualista államrendszert. A Kiegyezés kimondta Magyarország közjogi és kormányzati önállóságát, emellett közös ügynek nyilvánította a külügyet és a hadügyet, valamint az ezek finanszírozásáról gondoskodó pénzügyet. Augusztus 17-én a Magyar Újság közzétette Kossuth Lajos levelét, melyben megírta, miért nem térhet haza többé Magyarországra.

A mindkét fél részéről lemondással járó egyezség jelentősen hozzájárult az európai békéhez és a térség századvégi felvirágozásához. 1867 után viharosan bontakozott ki az új magyar kapitalizmus, a Pest, Buda és Óbuda egyesülésből született Budapest szinte pillanatok alatt Béccsel versengő világváros lett.

A kiegyezéssel létrejött birodalom így az európai erőegyensúly fontos szereplőjévé is vált. A kortársak számára végig kérdéses volt, hogy mennyire teljesülnek a kiegyezéshez fűződő remények. Sokan tartottak attól, hogy az uralkodó visszalép majd a kompromisszumtól. Deákék pedig hitték, a rendszer még fejleszthető, ám ez nem történt meg – a dualizmust az első világháború söpörte el végül.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/kiegyezés-2.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/kiegyezés-2-150x150.jpgNews CityKultúra150 éve volt a Kiegyezés,Andrássy Gyula,Deák Ferenc,I. Ferenc császár,Kiegyezés,Kossuth LajosIdén 150 éve történt a Kiegyezés. Voltaképp nem köthető egyetlen konkrét dátumhoz vagy eseményhez sem, inkább folyamat. A császári udvar már 1860 körül felismerte, ha nem akar kezelhetetlen feszültségeket gerjeszteni a birodalmán belül, akkor békés kiegyezésre kell jutnia a közös ügyek iránt még mindig komoly passzivitást tanúsító magyar politikai...