Óriási figyelem kíséri az Apple nyári, fejlesztőknek szóló konferenciáját, ahol a következő karácsonyi időszak legfontosabb újításaira is lehet következtetni.

Ami a telefonokat és táblagépeket illeti, a tavalyi, szerény frissítés után idén sem lett túl látványos a változások listája. Ami azért lényeges: az Apple fokozatosan elkezdi lebontani a platformot bezáró falakat. Ősszel ugyanis megjelenik a rendszerappok között egy igazi fájlkezelő, mind iPhone-on, mind iPaden. Utóbbiakon eddig a mappák és rendes dokumentumkezelés hiánya nagyon nehézkessé tette a komoly munkát. A rendszer felületéhez több ponton is alaposan hozzányúlt az Apple, az iPad esetében drámaiak az újítások, de iPhone-ra is jött fejlesztés. Az alulról előhúzható Control Center megújult és immár testreszabható kártyákból áll, az egyes gombok között pedig a felhasználó válogathat.

Tipikus Apple-fejlesztés a vezetés mód. Az iPhone képes kitalálni, hogy a felhasználó mikor kezd vezetni, és ilyenkor teljesen letiltja a bejövő értesítések túlnyomó részét. A kijelző ilyenkor nem villan fel, nem jelenik meg az értesítés, nincs hangos vagy vibráló jelzés sem. A funkció kétségkívül hasznos és életeket fog menteni, ám más gyártók nem merik felvállalni azt, hogy hajlandóak megmenteni a felhasználót saját felelőtlenségétől. Az elsötétítés előnye például, hogy üzenetváltásokra sem noszogatja a sofőrt és persze maga az értesítés sem vonja el a figyelmet a vezetésről. A legnagyobb dobás az App Store áttervezése. A korábbi elavult design helyére egy új felület lépett, amely kevesebb appra terel több figyelmet.

Nem minden évben nyúl alaposan hozzá az asztali és hordozható gépekre szánt operációs rendszeréhez az Apple, 2017 valószínűleg ilyen év lesz, az idei kiadású macOS ezért a tavalyi Sierra után simán High Sierra nevet kapja. A 10.13-as kiadás legfontosabb újdonsága az új fájlrendszer lesz, az iOS-ben tavasszal már debütáló új fájlrendszer az asztali gépeken is alapértelmezett lesz.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/apple-2.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/apple-2-150x150.jpgNews CityNagyvilágApp Store,Apple,Apple fejlesztések,Apple innovation center,IOS,iPhoneÓriási figyelem kíséri az Apple nyári, fejlesztőknek szóló konferenciáját, ahol a következő karácsonyi időszak legfontosabb újításaira is lehet következtetni. Ami a telefonokat és táblagépeket illeti, a tavalyi, szerény frissítés után idén sem lett túl látványos a változások listája. Ami azért lényeges: az Apple fokozatosan elkezdi lebontani a platformot bezáró falakat....