Róma főpolgármestere, Virginia Raggi külföldi példákat követve kabinos drótkötélpálya építését tervezi az olasz fővárosban. Így kapcsolná be az örök város vérkeringésébe az egyes nyugati kerületeket: az A-metróvonal Battistini kerületében lévő végállomást Casalotti külső kerületeivel.

A főpolgármester szerint a tervezett négy kilométer hosszú funicia, vagyis inkább „cabinovia” összesen 90 millió euróba, azaz 28 milliárd forintba kerülne. Tehát sokkal olcsóbb lenne minden más megoldásnál.

A tervezett jármű menetirányonként óránként maximum 3000 utast szállítana, 21,6 kilométere óránkénti átlagsebességgel. A teljes táv megtétele nagyjából 19 percig tartana. Az előzetes becslések szerint naponta átlagosan 43 ezre utassal számolnak.

Az olasz főváros vezetője egy korábbi felmérésre hivatkozva úgy fogalmazott, hogy a két érintett kerület lakosainak a többsége, nagyjából 65 százaléka venné igénybe ezt az újszerű tömegközlekedési eszközt. Virginia Raggi reményét fejezte ki, hogy a projekt még mandátuma lejárta előtt “konkretizálódhat”.

A projektet május közepén mutatták be a nyilvánosságnak, amelyen arra hivatkoztak, hogy hasonló létesítmények sikeresen működnek néhány más világvárosban, így Londonban, Ankarában, Mexikóvárosban és Rio de Janeiróban.

Hasonló projekt indult idén Pozsonyban is. A malomligeti (Mlynské nivy) buszpályaudvart felújító vállalat, a HB Reavis kötélpályával kötné össze a pályaudvart Pozsonyligetfaluval az Apollo híd mentén. Pozsony azt várja a projekttől, hogy csökkentse a zsúfoltságot az utcákon. A Nový Čas értesülései szerint a kötélpályán közlekedő kabinok kapacitása egy autóbuszénak felel majd meg.

A drótkötélpálya minden más alternatívánál olcsóbb megoldás lenne, működtetése, karbantartása és az amortizáció évi 1000 utasként mindössze 300 euró lenne, szemben a metró 1440, a busz 560 és a villamos 530 eurójával – számolta ki a római önkormányzat közlekedési tanácsnoka, Linda Meleo.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.nlcafe.hu/

http://www.korkep.sk/

 

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/drótkötélpálya.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/drótkötélpálya-150x150.jpgNews CityNagyvilágdrótkötélpályás utazás,kabinos drótkötélpálya,tömegközlekedés Rómában,tömeközlekedési alternatíva,Virginia RaggiRóma főpolgármestere, Virginia Raggi külföldi példákat követve kabinos drótkötélpálya építését tervezi az olasz fővárosban. Így kapcsolná be az örök város vérkeringésébe az egyes nyugati kerületeket: az A-metróvonal Battistini kerületében lévő végállomást Casalotti külső kerületeivel. A főpolgármester szerint a tervezett négy kilométer hosszú funicia, vagyis inkább „cabinovia” összesen 90 millió...