A nácik előbb eszközként, később csak nyűgként tekintettek királyi származású támogatóikra. Hálájuk nem maradt el, azonban a hercegnő halálát nemcsak a tengelyhatalmak okozták.

Mafalda 1902. november 2-án született, III. Viktor Emánuel olasz király második gyermekeként. Magas társadalmi rangjából adódóan már viszonylag korán közéleti szereplővé lépett elő. A náci pártba 1930-ban belépő férjét, Fülöp herceget, Hitler 1933-as hatalomra jutását követően Hesse-Nassau kormányzójává nevezte ki. A Führer 1935-ben még egy vacsorára is vendégül látta a házaspárt.

Mafalda 1943-ban Bulgáriába utazott, hogy részt vegyen sógora, III. Borisz temetésén. Itt érte a hír, hogy férjét házi őrizet alatt tartják Bajorországban. Hitler és propagandaminisztere, Joseph Goebbels „az olasz királyi ház legsötétebb lovaként” emlegette, „az egész olasz királyi ház legnagyobb szajhájának” nevezte naplójában.

Ekkorra ugyanis megváltozott a nácik királyi származású német honfitársaikkal szembeni attitűdje, és azokra, akiknek neve egykor hasznosnak bizonyult az NSDAP nép körében való elfogadtatása szempontjából, 1943-ra már inkább nyűgként tekintettek. Fülöpöt 1943. szeptember 8-án tartóztatták le, feleségére pedig két héttel később került sor. Előbb Berlinbe, majd Münchenbe szállították, innen pedig élete utolsó állomására, Buchenwaldba vezetett az útja.

A hercegnő vesztét nem a náci őrök okozták, hanem a szövetségesek. 1944. augusztus 14-én ugyanis bombázni kezdték a táborban létesített lőszergyárat, Mafalda pedig egy közeli épületben tartózkodott. Egy teória szerint a tábori orvosi csoport egyik tagja úgy döntött, amputálja Mafalda sérült karját. A beavatkozás végzetesnek bizonyult számára, ugyanis annyi vért veszített, hogy nem élte túl a műtétet.

Férje, Fülöp túlélte a második világháborút, majd belsőépítészként komoly sikereket ért el. A házaspárnak négy gyermeke volt, akik közül Erzsébet hercegnő, egyedüliként, még ma is él.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/Mafalda-3.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/06/Mafalda-3-150x150.jpgNews CitySzínesII. világháború,Mafalda hercegnő,náci uralom,olasz királyi családA nácik előbb eszközként, később csak nyűgként tekintettek királyi származású támogatóikra. Hálájuk nem maradt el, azonban a hercegnő halálát nemcsak a tengelyhatalmak okozták. Mafalda 1902. november 2-án született, III. Viktor Emánuel olasz király második gyermekeként. Magas társadalmi rangjából adódóan már viszonylag korán közéleti szereplővé lépett elő. A náci pártba 1930-ban...