A citromról szinte mindenki tudja, hogy milyen magas a C-vitamin tartalma. A háziasszonyok azt is, hogy evésen kívül még a háztartásban mi mindenre jó. De több van egy gerezd citromban, mint amit először gondolnánk.

A citrom eredeti hazája Indiában található, innen vált világszerte népszerűvé. A perzsák már az időszámításunk kezdete előtt is termesztettek citromot. Arab kereskedők hozták be Európába, ahol csak nyolcszáz éve honosodott meg. Az 1600-as évek elején az orvosok fölvetették, hogy a citromlé gyógyítja a skorbutot. Ezt a feltételezést igazolta James Lind hajósebész kísérlete: a skorbutos betegek egyik csoportjával citromot és narancsot etetett, az ő állapotuk javult, szemmel látható volt a gyógyulásuk.

A citrom népszerűségének oka, hogy rengeteg C-vitamint tartalmaz. Ezen kívül található még benne A- és B- vitamin is, amely az idegrendszerünk egészsége szempontjából fontos, illetve a szövetek regenerálódásához is nélkülözhetetlen. A vitaminokon kívül rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz. Többek között található benne kálium, kalcium, vas, foszfor, fruktóz. A citromsavnak köszönhetően serkenti az emésztést, illetve étvágyfokozó hatása is van, így például étkezés előtt érdemes citromos vizet fogyasztanunk. Emellett erősíti a gyomrot és vízhajtó hatással is rendelkezik.

Miután a citrom nagy mennyiségű bioflavonidot tartalmaz, így vértisztító hatással is rendelkezik. Nemcsak a szívműködésnek tesz nagyon jót a citrom, hanem többek között a véráramlás és az idegrendszer működésében is fontos szerepe van, emellett pedig csökkenti a vérnyomást.

A citrom nagyon hatásos baktériumölő, de nem csak a háztartási munkák során érdemes kihasználnunk ezt a tulajdonságát, hanem a különféle betegségek gyógyításakor is. Kevesen tudják, de Afrikában a kolerajárvány megelőzéséhez is használják a citrom levét. De az összes légúti betegség kezelésében is kiváló segítség, illetve a megelőzés során is érdemes alkalmaznunk.

Szerző: Sarnyai Tibor

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/05/citrom-3.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/05/citrom-3-150x150.jpgNews CityEgészséga citrom gyógyhatása,citrom,citrusfélék,egészséges gyümölcsök,superfoodA citromról szinte mindenki tudja, hogy milyen magas a C-vitamin tartalma. A háziasszonyok azt is, hogy evésen kívül még a háztartásban mi mindenre jó. De több van egy gerezd citromban, mint amit először gondolnánk. A citrom eredeti hazája Indiában található, innen vált világszerte népszerűvé. A perzsák már az időszámításunk kezdete...