Nyírbátorban mindig történik valami a kultúra területén is. A város hagyományainak megfelelően gazdag, fesztiválokban bővelkedő nyári időszakot terveztek, ezek közül a legkiemelkedőbbek: a Lovas Gasztro Fesztivál, a Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi és Világzenei Fesztivál, valamint az 51. Zenei Napok. A programokról Mudri Imre kulturális és turisztikai menedzserrel beszélgettünk.

Ha nyár, akkor fesztiválszezon. Mivel készül a Nyírbátori Kulturális Központ erre az időszakra?

DSC_7145
Fotó: www.kulturaliskozpont.com

A Nyírbátori Kulturális Központ idén több ágazat összefogásával teremti meg a nyaralók, fesztiválozók vagy csak egy napra hozzánk látogatók számára a különleges attrakciókat. A Báthori Várkastély, az Alkotóház, a Sárkány Wellness és Gyógyfürdő és a Nyírbátori Kulturális Központ alkot Nyírbátorban szerves egészet. A cél az, hogy minél szélesebb körben tegyük vonzóvá programjainkat városunk, térségünk, országunk, de akár a külföldről érkező látogatók számára is. Előadásokban gazdag színházunk szinte egész évben kikapcsolódási lehetőséget teremt a színházkedvelők számára. Nyáron mindezt több, Nyírbátorban megvalósuló, mindenki számára elérhető esemény egészíti ki.

Beszéljünk ezekről: milyen hagyományokra tekint vissza a Szárnyas Sárkány fesztivál? 

A fesztivál városunk egyik legkiemelkedőbb és legegyedibb tartalommal bíró eseménye. Idén huszonötödik alkalommal valósul meg július 7–9. között. A fesztivál alapvetése az volt, hogy gólyalábakon sasszézó komédiások, maszkírozott vándorszínészek, hatalmas bábok érkezzenek az ország minden sarkából és a világ több pontjáról, hogy évről évre Nyírbátorban győzzék le a Báthori család címeréből kiszökött sárkányt. Csepűrágók sokasága, bábosok, bohócok, komédiások, pantomim művészek, zenészek, énekmondók, színészek, mozgásszínészek, amatőrök, profik, fiatalok és idősek egyaránt az utca emberének szórakoztatásáért felelnek a rendezvény keretein belül. A fesztivál hagyományos, nagy csinnadrattával járó nyitó eleme a gólyalábasokkal színesített felvonulás, zárása pedig a látványos sárkányégetés és az azt követő tűzijáték. Mindkét elem a fesztivál elengedhetetlen és évről-évre nagy sikernek örvendő része.

DSC_0532
Fotó: www.kulturaliskozpont.com

Mikor kapcsolódott be a Kulturális Központ ennek szervezésébe?

Első alkalommal 2016-ban kapcsolódtunk be a szervezésbe, most a második alkalommal vagyunk főszervezői a Sárkánynak. Ez megtiszteltetés, de felelősség is, hiszen a sok éve sikeresen lezajló fesztivál már jóideje magasra tette a mércét, tehát az előzmények köteleznek minket.

DSC_6992
Fotó: www.kulturaliskozpont.com

Szintén kiváló nyári program a nemrég bevezetett Nyírbátori Lovas és Gasztro Fesztivál. Ennek mi a különleges vonzereje?

A nevében van minden: lovas sport, gasztronómia és kultúra. E három különböző terület összekapcsolásának nagyszerű kikapcsolódást nyújtó eredménye az idén harmadik alkalommal, július első hétvégéjén megvalósuló Nyírbátori Lovas és Gasztro Fesztivál a Fedeles Lovarda és környezetében. A lovas pályán zajló ügyességi, díjugrató, fogathajtó és egyéb versenyeket, fogatkarüsszel bemutatókat kulturális programelemek, countryzene, mulatság és koncertek váltják. A fesztiválon immár hagyományosan részt vesznek a szervező város nagy múlttal rendelkező vállalkozói, a Csekő Kávéház, a Hardi Csárda és a Kakukk Étterem üzemeltetői, ínycsiklandozó étkeket kínálva a látogatók számára. Felejthetetlen hétvége a lovasok, családtagjaik, valamint bármely turista számára, hiszen a rendezvény helyszínének közvetlen szomszédságában található a strandolók körében nagy népszerűségnek örvendő Sárkány Wellness & Gyógyfürdő, valamint a Sárkány Apartman és Kemping. Idén a Honeybeast ad élőkoncertet a fesztivál keretein belül.

A két neves fesztivál mellett különlegesség a Nyírbátori Zenei Napok eseménysorozata. Idén mivel készülnek a családok fogadására?

DSC_0242
Fotó: www.kulturaliskozpont.com

A nyírbátori Református templom ősi falai között 1967 nyarán csendült fel először Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa, mely megalapozta a Nyírbátori Zenei Napokat. Az itteni színes események újra és újra megmutatják a zene megannyi arcát. Fúvószenei találkozó, fanfárok, különleges zenei csemegével szolgáló koncertek és egy méltóságteljes, ünnepi zárókoncert várja idén augusztus 5-19. között is a zene szerelmeseit. Fellép többek között a Kelet Brass Band, a Nyírbátori Koncertfúvószenekar (akik augusztus 20-i ünnepi műsorral is készülnek), a Fiatal Fúvósok Zenekara, a Papa Jazz Seven, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar, a Szeged Trombone Ensemble, az Anima Musicae Kamarazenekar, Illényi Katica és Sári Péter, valamint nagykoncertet ad Balázs Fecó a kulturális központ színháztermében. Mindemellett csodálatos látvánnyal várja látogatóit a Református templom, a Római Katolikus Minorita templom és rendház, valamint a Görögkatolikus templom. További kalandokra hív a legendákat bemutató Várostörténeti sétány és a Báthori Várkastély Panoptikuma, mely a Báthoriak korába invitálja időutazásra látogatóit.

(x)

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/05/DSC_0543-1024x683.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/05/DSC_0543-150x150.jpgNews CityBelföldRiportkulturális események Nyírbátorban,Nyírbátor,Nyírbátori Kulturális Központ,Nyírbátori Lovas és Gasztro Fesztivál,Nyírbátori Zenei Napok,Szárnyas Sárkány fesztiválNyírbátorban mindig történik valami a kultúra területén is. A város hagyományainak megfelelően gazdag, fesztiválokban bővelkedő nyári időszakot terveztek, ezek közül a legkiemelkedőbbek: a Lovas Gasztro Fesztivál, a Szárnyas Sárkány Nemzetközi Utcaszínházi és Világzenei Fesztivál, valamint az 51. Zenei Napok. A programokról Mudri Imre kulturális és turisztikai menedzserrel beszélgettünk. Ha nyár,...