Eddig csak autóknak fúrtak alagutat az autópályákon, most már hajóknak is jár a tengeren. Norvégia legnagyobb alagúttervező cégének ötlete összekötné a Stad-félszigeten keresztül a Norvég-tengert az Északi-tengerrel. A 37 méter magas és 26 méter széles alagút biztonságos hajózást hozna el és megkönnyítené a hajóknak a közlekedést az Északi-tengeren.

A nehézséget egyedül az ára jelenti, ami a jelen pillanatban 79 milliárd és még 400 millió forint körül jár. A norvég parlament már megszavazta az összeg felét, így az 1,7 kilométeres alagút tervezése megindult, maga az építés négy évig fog tartani. A látvány még a terveken is lélegzetelállító. Egy hatalmas hegy gyomrán vezethet végig a közel kétkilométeres, 49 méter magas és 36 méter széles hajóalagút, ami tehát néhány éven belül elkészülhet Norvégiában.

A Stad hajóalagút, ami a világon az első lehet, több lesz, mint egy hegybe vájt lyuk, legalábbis a Snøhetta építész- és design stúdió látványtervei ezt az állítást támasztják alá. Terje Andreassen, a norvég hajózási hivatal projektmenedzsere norvég lapoknak elmondta, hogy egy olyan csodálatos tájon, mint Norvégia, egy ilyen alagútnak többnek kell lennie annál, hogy az emberek beleavatkoznak a természetbe, ezért rengeteg erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy esztétikailag is megfeleljen a terv.

Abban az esetben, ha minden jól alakul, és a világ első hajóalagútja elkészül, akkor a Selje és Moldefjord közötti átjárón naponta 70–120 hajó közlekedhet. Ezzel az új útvonallal kikerülhetik majd a Stadhavet körüli gyakran előre megjósolhatatlan időjárási viszonyokat, ami az egyik fő oka annak, hogy a norvégok közel 100 éve beszélnek a hajóalagútról. Az ezzel kapcsolatos első tervek az 1870-es években születtek meg, ugyanis a tengerszakasz annyira kiszámíthatatlan, hogy a történészek szerint még a vikingek is inkább a szárazföldre tették a hajójukat, mert nem akartak kockáztatni.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/04/norvég-hajóalagút.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/04/norvég-hajóalagút-150x150.jpgNews CityNagyvilága világ első hajóalagútja,hajóalagút,hajós közlekedés,Norvégia,Stad hajóalagútEddig csak autóknak fúrtak alagutat az autópályákon, most már hajóknak is jár a tengeren. Norvégia legnagyobb alagúttervező cégének ötlete összekötné a Stad-félszigeten keresztül a Norvég-tengert az Északi-tengerrel. A 37 méter magas és 26 méter széles alagút biztonságos hajózást hozna el és megkönnyítené a hajóknak a közlekedést az Északi-tengeren. A nehézséget...