Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet – így az idegrendszer – számára a regenerálódásához, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Az alvásigény egyénenként és korosztályonként változik.

Az alvászavar csökkenti az alkalmazkodóképességet: csökken a reagáló-, a tanulási- és a tűrőképesség, a figyelem, és a munkateljesítmény. Ingerlékenység és fáradtságérzés jelentkezik, sőt tartós problémák esetén testi betegségek és a szellemi leépülés kockázata is fokozódik. Az alvászavar lehet tünet és betegség is, amely mögött számos különféle ok húzódhat meg.

Az alvászavarok négy nagy csoportba sorolhatók: inszomniák (álmatlanság, alváselégtelenség), hiperszomniák (nappali aluszékonyság), paraszomniák (alvás alatti rendellenes mozgásjelenségek), és az alvás-ébrenlét ciklus zavarai.

Az álmatlanság nehezített elalvással, ébredéssekkel megszakított alvással vagy túl korai ébredésből állhat. Túlnyomó többsége másodlagos, hátterükben mentális betegség, belgyógyászati vagy neurológiai betegség, továbbá életmódbeli, illetve alváshigiénés tényezők állnak.

Ennek valamelyest éppen ellentéte a hiperszomnia, mely fokozott alvásigényen alapuló állapot. Talán meglepő, de az sem szerencsés, ha túl sokat alszunk. A nappali aluszékonyság oka lehet gyógyszerek, főként altatók nyugtatók túladagolása, de a fokozott alvásigény utalhat testi betegségekre is, mint például a csökkent pajzsmirigyműködésre. (A narkolepszia egy ritka alvászavar, ilyenkor nappal néhány percig tartó alvásrohamok törnek a betegre.)

A paraszomnia alvás közben fellépő és azt megzavaró rendellenes eseményeket jelöl. Ilyen lehet például az alvajárás.

Az alvás-ébrenlét ciklus zavarait elsősorban a több műszakos munkában dolgozók vagy az időzónákat átrepülők érzik. A cirkadián (naponta ismétlődő) ritmusos aktivitást vezénylő agyi központok rendellenes működése miatt a pácienst nappal, nem kívánt időpontokban nyomja el az álom.

Krónikus esetekben kezelésük gyógyszeres terápiából áll, mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Szerző: bb

Forrás:

http://www.webbeteg.hu/

http://www.hazipatika.com/

http://www.napialvas.hu/

 

 

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/05/alvászavar-3-1024x682.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/05/alvászavar-3-150x150.jpgNews CityEgészségalvási problémák,alvási rendellenességek,alvászavar,kevés alvás,kimerültség,sok alvásAz alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódásához, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Az alvásigény egyénenként és korosztályonként változik. Az alvászavar csökkenti az alkalmazkodóképességet: csökken a reagáló-, a tanulási- és a tűrőképesség, a figyelem, és a munkateljesítmény. Ingerlékenység és fáradtságérzés jelentkezik,...