Idén eddig 17 gyerekgyilkossági ügyben indult nyomozás; ez annyi eset, mint tavaly az egész évben – írja az ORFK által közölt adatokra hivatkozva a Magyar Idők.

Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet adatai szerint Magyarországon évente átlagosan harminc gyermek hal meg bántalmazás miatt, illetve azért, mert szüleik súlyosan elhanyagolják őket. A Magyar Idők arról is ír, hogy a gyerekek elleni erőszakos bűncselekmények listáját a kiskorúak veszélyeztetése vezeti, azonban nem sokkal kevesebb a testi sértés sem. Előbbiből tavaly 972, idén pedig 559 ügy zárult le.

Testi sértéses esetekből – azaz amikor fizikailag bántalmaznak egy gyereket – 2015-ben 854, tavaly pedig 430 lezárt ügye volt a rendőrségnek. A hatóság adatai szerint az említett két bűncselekménytípuson túl minden hónapban előfordul legalább egy kényszerítés, és ennél is több személyi szabadság megsértése, valamint zsarolás is. A rendőrség tájékoztatása szerint csak 2017-ben eddig 105, tizennégy évesnél fiatalabb gyermeket ért szexuális erőszak miatt indult eljárást zártak le. Tavaly 150 ilyen eset történt.

Fizikai bántalmazással lehet, hogy rövidtávon a szülők elérik a céljukat, és az adott pillanatban sikeresen tiltják el a gyereket a rosszalkodástól, ám a pofon után mindkét fél rosszul fogja érezni magát: a szülő lelkiismeret-furdalást érez, hogy testi fölényét használta a védtelen gyerekével szemben, a gyerek pedig megalázottnak érzi magát. A szakértő szerint a gyerekkel szembeni fizikai fölényünk fitogtatásával az alapvető baj az, hogy ha erőszakkal akarjuk megtanítani neki, hogy viselkedjen jól, akkor tulajdonképpen az ellenkezőjét tanítjuk, mint amit szeretnék.

Az ügyvédek álláspontja szerint egy gyerek megverése kiskorú veszélyeztetésének számít, ami bűncselekmény, a látencia a területen viszont nagy. Ha a gyereken nem maradnak meg a verés nyomai, amit egy pedagógus észrevesz, lényegében csak akkor bukhat le valaki, ha szemtanúja akad a brutalitásának.

Szerző: Sanyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/04/gyerek-bántalmazás-3-1024x840.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/04/gyerek-bántalmazás-3-150x150.jpgNews CityBelföldgyerek elleni erőszak,gyerek halálozások,gyerekek bántalmazása,gyerekek elleni erőszak,gyerekek fizikai bántalmazása,gyerekek lelki bántalmazásaIdén eddig 17 gyerekgyilkossági ügyben indult nyomozás; ez annyi eset, mint tavaly az egész évben – írja az ORFK által közölt adatokra hivatkozva a Magyar Idők. Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet adatai szerint Magyarországon évente átlagosan harminc gyermek hal meg bántalmazás miatt, illetve azért, mert szüleik súlyosan elhanyagolják őket. A...