Minden nép konyhájában vannak olyan, a nemzetet jól jellemző ételek, amelyek meglepik a külföldieket. Mi lenne, ha egy távoli országból érkező haspóknak tálalnánk fel a magyar konyha ételeit? Megpróbáltuk elképzelni, mit mondana, hogyan jellemezné egy ilyen, enni, inni szerető külföldi a magyar konyha legjobb alkotásait.

  • Gulyásleves: nagy marhahúsdarabokat, krumplit, zöldségeket és csípős paprikát tartalmaz.
  • Halászlé: paprikával ízesített hallé és vastag folyami halszeletek együtt.
  • Töltött paprika: egész paprikák rizzsel, hússal töltve és megfőzve.
  • Paprikás csirke: egy krémes, fűszeres étel, gyakran tejföllel eszik.
  • Nokedli: tömzsi nudlik, amit általában köretként kapunk húsételekhez.
  • Töltött káposzta: nagy káposztalevelek hússal és rizzsel töltve, megfőzve, tejföllel leöntve.
  • Rakott krumpli: ez egy sült ragu felkarikázott krumpli-, tojás-, kolbász-, tejföl- és sajtrétegekkel.
  • Körözött: gyorsan elkészíthető krém túróból, fűszerekből (gyakran paprikából) és zöldségekből.
  • Kakaóscsiga: spirál alakban feltekert csokival töltött péksütemény reggelire.
  • Kürtős kalács: spirálokból álló tészta, amit sütőfára tekernek és parázson megsütnek. Sütés után gyakran fahéjba, cukorba, kakaóba, dióba vagy kókuszreszelékbe forgatják.
  • Lángos: egy tányér méretű sült tészta, amire tejfölt és sajtot halmoznak. Extra feltétként szolgálhat a fokhagyma vagy a ketchup.
  • Pogácsa: falatnyi tésztadarabok kisütve, gyakran sajttal a tetején.
  • Somlói galuska: három különböző piskótából álló desszert (sima, diós, csokis), mazsolával és dióval, egy kis étcsokoládé öntettel, a tetején tejszínhabbal.
  • Túrógombóc: édes túróból készült főtt gömbök, amiket pirított zsemlemorzsában meghempergetnek, és általában vaníliaöntettel vagy tejföllel és cukorral kínálnak.
  • Dobostorta: egy csokoládés vajkrémmel rétegezett piskóta, a tetején karamellizált cukorral, a szélén dióval.
  • Szaloncukor: különleges csokoládés karácsonyi édesség zselével vagy marcipánnal töltve.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/04/életmód-5.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/04/életmód-5-150x150.jpgNews CityÉletmódjellemző magyar ételek,magyar ételek,magyar gasztonómia,magyar gasztonómiai jellemzők,magyar konyhaMinden nép konyhájában vannak olyan, a nemzetet jól jellemző ételek, amelyek meglepik a külföldieket. Mi lenne, ha egy távoli országból érkező haspóknak tálalnánk fel a magyar konyha ételeit? Megpróbáltuk elképzelni, mit mondana, hogyan jellemezné egy ilyen, enni, inni szerető külföldi a magyar konyha legjobb alkotásait. Gulyásleves: nagy marhahúsdarabokat, krumplit, zöldségeket...