A patikákban kapható savkötők és receptre kapható gyógyszerek a legtöbbet használt megoldások a reflux betegség kezelésében. Emellett az alábbi 7 tanács mindennapos követésével jelentősen csökkentheti a kellemetlen tünetek előfordulását.

Egyen gyakran, keveset!

A teletömött has a nyelőcsövet és a gyomrot összekötő gyomorszáj záróizmait ellazítja, és így a gyomorsav feljut a nyelőcsőbe.

Felejtse el a sütit!  

Bizonyos élelmiszerek rontják a már kialakult refluxos tüneteket. Nevezetesen a fűszeres ételek, a zsíros vörös húsok, a sült krumpli és más olajban sült ételek, a citrusfélék, a nyers hagyma, a paradicsom, az olaj, a borsmenta, a csokoládé és a koffein.

Hagyja el az alkoholt!

Az alkohol minden refluxos számára alapvetően a tiltólista élén helyezkedik el. Az alkohol ugyanis ellazítja az izmokat, így a gyomorszájon át a gyomor savtartalma akadálytalanul jut fel a nyelőcsőbe.

Ne hordjon szűk és szoros ruhákat

Talán meglepő, de öltözködésünkkel is kiválthatunk gyomorégéses vagy refluxos panaszokat. Akárcsak a felesleges hasi zsír, a túl szoros öltözék is befolyásolhatja a refluxra hajlamosak állapotát, mivel a szűk ruhák, övek ugyanúgy a hasunknak feszülnek és így a gyomorsavat a nyelőcső irányába terelhetik. Jobb tehát a szűk ruhákat és szoros öveket elfelejteni.

Alvás csak párnával

Az alvás jelentősen befolyásolhatja a refluxos tünetek felbukkanását. A legújabb ajánlások szerint a legjobb, ha a fejünk egy 15-20 centi magas párnán nyugszik alvás közben. Ez sem akadályozza meg feltétlenül a nyelőcsőbe jutó gyomorsav megjelenését, de kutatások szerint 67%-kal gyorsabban visszafolyik a gyomorba a gyomorsav, mintha ennél alacsonyabb párnán alusszuk álmunkat.

Ne gyújtson rá

A nikotin, akárcsak az alkohol csak rontja a refluxos tüneteket. A dohányzás ugyanis elősegíti az epesók vékonybélből a gyomorba áramlását, valamit csökkenti a nyáltermelődést – holott a nyál segít a nyelőcsőbe feljutott gyomorsavat kimosni a szervezetből.

Szerző: Sarnyai Tibor

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/04/shutterstock_547207996-1024x683.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/04/shutterstock_547207996-150x150.jpgNews CityEgészséggyomorsav,gyomorsav túltengés,reflux,savas büfögés,savlekötőA patikákban kapható savkötők és receptre kapható gyógyszerek a legtöbbet használt megoldások a reflux betegség kezelésében. Emellett az alábbi 7 tanács mindennapos követésével jelentősen csökkentheti a kellemetlen tünetek előfordulását. Egyen gyakran, keveset! A teletömött has a nyelőcsövet és a gyomrot összekötő gyomorszáj záróizmait ellazítja, és így a gyomorsav feljut...