Százezer lejes, azaz közel hétmillió forintos bírságot rótt ki a román környezetvédelmi felügyelőség a Cupru Min bányavállalatra – adta hírül április elején az MTI. A felügyelőség vezetője elmondta, a vállalat a környezetvédelmi engedélyben számára megszabott feltételek megszegése miatt kapta a bírságot. Emlékezetes, hogy történt már ilyen, több ország területét is érintő környezeti katasztrófa, amikor 2000. január 30-án a nagybányai Aurul bányavállalat létesítményéből cianidos szennyvíz zúdult a Lápos folyóba, majd ezen keresztül a Szamosba és a Tiszába.

A Cupru Min szászavinci tározójából április 3-án hatezer köbméter szürke iszap került a Sesei patakba és az Aranyos folyóba. A bányavállalat illetékese elmondta, hogy egy 1988-ban lezárt vezetéken keresztül folyt ki szürke iszap a patakba. Azt is hozzátette, a vezeték völgy felőli végét lezárták és két további gátat is építettek, de a vezeték továbbra is nyomás alatt van.

Olimpia Negru erdő- és vízügyi minisztériumi államtitkár az esettel kapcsolatban azt mondta, nem történt vegyi szennyezés, és fel sem merül, hogy a történteknek határon átnyúló hatásai lennének. Szerinte mindössze annyi történt, hogy az Aranyos folyó vize egy időre zavarossá vált, de a vízügyi szakemberek ezt orvosolták azzal, hogy a víztározókból kiengedett tiszta vízzel felhígították a szennyezést.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek ezzel szemben azt mondta: még nem tudni, hogy eléri-e Magyarországot az Aranyos folyóba ömlött szürkeiszap. A román hatóságokkal folyamatosan tartják a kapcsolatot, de még nincsenek pontos információik arról, hol tart és mennyire hígult fel a vízben a szennyezés. A szennyezés kiindulópontjától, azaz az Aranyos folyótól több mint 500 kilométert kellene megtennie az iszapnak a Maroson keresztül a Tiszáig. A külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára bekérette a budapesti román nagykövetség diplomatáját az Aranyos folyó szennyezése miatt.

 Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/04/környezetszennyezés-1.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/04/környezetszennyezés-1-150x150.jpgNews CityNagyvilágéletveszély,környezetszennyezés,Románia,szennyezés,szürkeiszapSzázezer lejes, azaz közel hétmillió forintos bírságot rótt ki a román környezetvédelmi felügyelőség a Cupru Min bányavállalatra – adta hírül április elején az MTI. A felügyelőség vezetője elmondta, a vállalat a környezetvédelmi engedélyben számára megszabott feltételek megszegése miatt kapta a bírságot. Emlékezetes, hogy történt már ilyen, több ország területét...