Sokan gondolják, hogy a légúti allergia tavaszi-nyári betegség. A pollenallergia tünetei valóban ilyenkor alakulnak ki. Ha viszont már hetek óta nem szűnik a nátha, és nincs magyarázat az okára, érdemes elgondolkozni, hogy nem allergia okozza-e a tüneteket. A híg orrváladék vagy a zárt térben fokozódó orrfolyás beltéri allergiát jelezhet.

Ha többet tartózkodunk otthon és éjszaka nem nyitott ablaknál alszunk, gyorsan jelentkezhetnek a beltéri allergia tünetei. Ezt a problémát okozhatják penészspórák, de leggyakrabban a házi poratka válthatja ki. Az allergia okozta tüsszentés meglehetősen eltér a megfázás által kiváltottól. Előbbi általában nem egyedül jön, hanem kiadós tüsszentéssorozattal hívja fel magára a figyelmet. A megfázás által kiváltott náthára a sárgás-zöldes váladék jellemző.

Ezzel szemben, ha allergia áll a háttérben, sokkal valószínűbb, hogy a váladék híg, többször kell orrot fújni is. Ha azt vesszük észre, hogy a tünetek elsősorban otthon vagy az irodában jelentkeznek, egy újabb gyanakvásra okot adó jelbe botlottunk. Az orrfolyást valószínűleg nem náthavírus, hanem valamilyen allergén okozza.

Azt már tudjuk, hogy a leggyakrabban a poratka vált ki beltéri allergiát. A száraz környezetben könnyebben szaporodnak ezek az orrfolyásért és ekcémáért felelős mikroorganizmusok. Az ember számára ideális beltéri páratartalom 50% körüli, ám sokszor ennél jóval szárazabb a lakás levegője. Érdemes párásítani, valamint az ágyneműt 60°C-on mosni, ezen a hőmérsékleten ugyanis elpusztulnak a poratkák.

Ha a tünetek jelen vannak már, és távolabbi tájakra (hegyekbe vagy tengerpartra) utazva panaszaink megszűnnek, akkor is allergia lehet tüneteink okozója. Érdemes megfigyelni, hogy visszatérő és el nem múló bőr vagy légúti panaszaink nem a munkahelyen töltött időben fokozódnak-e, esetleg nem mérséklődnek-e hétvégén vagy szabadságon? Ha igen, a munkahelyi ártalmak, allergének jöhetnek szóba. Ki kell vizsgáltatni ezeket is!

Szerző: Sarnyai Tibor

 

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/04/plant-692141_1280-1024x682.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/04/plant-692141_1280-150x150.jpgNews CityEgészségallergia,allergia kezelése,allergia leküzdése,antiallergén,immunrendszer,penész,poratka,visszatérő allergiaSokan gondolják, hogy a légúti allergia tavaszi-nyári betegség. A pollenallergia tünetei valóban ilyenkor alakulnak ki. Ha viszont már hetek óta nem szűnik a nátha, és nincs magyarázat az okára, érdemes elgondolkozni, hogy nem allergia okozza-e a tüneteket. A híg orrváladék vagy a zárt térben fokozódó orrfolyás beltéri allergiát jelezhet. Ha...