Nyolcvan oldalon körülbelül kétszáz térképpel, az eddig csak tudományos publikációkban hozzáférhető eredmények megjelenítésével, valamint a használatot megkönnyítő keresőhálóval készül az új középiskolai történelmi diákatlasz 3. kiadása az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében.

Több kritika érte a központosított magyar oktatás új fejlesztésű tankönyveit. Leginkább az összecsapott történelmi atlaszt szedték szét a szaktanárok. Nem tartalmaz fokbeosztást, helységnév-mutatót, kronológiát, valamint szinte olvashatatlanul apró betűket, halvány színeket használ – írták róla. A kiadó szerint e bírálatok elsősorban nem a tartalomra vonatkoznak – ennek ellenére a középiskolai történelmi diákatlasz legújabb, 3. kiadása 80 oldalas lesz, 72 térképoldalon kb. kétszáz térképpel. A hozzáadott 8 oldalon új témák bemutatására, illetve a már meglévők bővítésére (pl. az egyetemes történelemből az európai reformáció és katolikus megújulás, Amerika és Afrika történelme; a magyar történelemből a Hunyadiak kora, a 16. századi Habsburg Monarchia és Magyar Királyság, az Erdélyi Fejedelemség, az 1848/49-es szabadságharc, a dualizmus kora, választási térképek) nyílik lehetőség.

Valamennyi térkép kap keresőhálót is, ami eddig csak a világtörténeti térképek kiegészítője volt. Az atlaszban teljes szinkronba kerül a magyar és az egyetemes történelem bemutatása, az első két kiadásban ugyanis az atlasz szerkezete a tankönyv szerkezetéhez igazodott, és így a magyar és egyetemes történelem bemutatása „elcsúszott” egymáshoz képest.

A készülő atlasz térképei többszörös ellenőrzésen és lektoráláson esnek át, s – a vonatkozó tantervek szabta keretek között – a legfrissebb kutatási eredményeket tükrözik. Az atlaszok elsősorban a magyar történelemmel kapcsolatban mutatnak be eddig csak tudományos publikációkban hozzáférhető eredményeket. Az atlasznak 2017 júniusáig kell elkészülnie, így már a 2017/18-as iskolaévben használatba kerülhet.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/03/töri-atlasz-2.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/03/töri-atlasz-2-150x150.jpgNews CityKultúraközépiskolai oktatás,MTA,oktatás,történelem oktatás,történelmi atlasz,történelmi világatlasz,új történelmi atlaszNyolcvan oldalon körülbelül kétszáz térképpel, az eddig csak tudományos publikációkban hozzáférhető eredmények megjelenítésével, valamint a használatot megkönnyítő keresőhálóval készül az új középiskolai történelmi diákatlasz 3. kiadása az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetében. Több kritika érte a központosított magyar oktatás új fejlesztésű tankönyveit. Leginkább az összecsapott történelmi atlaszt szedték szét...