A méltán híres gyulai pálinkát és a hazai nedűket érdemes megünnepelni: a békési városban a pálinkafesztivál hagyományai egészen a kétezres évekig nyúlnak vissza. Az idén április 28-30. között várják Gyulára a pálinka barátait. A programokról Varga-Bora Tímeával, a rendezvény egyik szervezőjével beszélgettünk.

20160415-202642_gyula_-_palinka
Fotó: www.gyulaipalinkafesztival.hu

Milyen hagyományokra tekint vissza a gyulai fesztivál?

Az első Kisüsti Pálinka Fesztivált 2000-ben tartották Gyulán, akkor, amikor a pálinka valódi értékét még nem igazán fogadták el az országban. A 18 évvel ezelőtt életre hívott fesztivál volt az első, amely felvállalta a magyar pálinka népszerűsítését. A fesztivál 18 éve népszerűsíti a magyar pálinkát, a pálinkafőzést, valamint a pálinkafőzéshez kapcsolódó hagyományokat. A pálinka a magyar emberek büszkesége és a magyar gasztronómia kihagyhatatlan tartozéka. Ebben az esztendőben április 28. és 30. között, immáron a tizennyolcadik alkalommal rendezik meg a Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényét, az évről évre több ezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivál.

PALINKAFESZTIVAL_ORIASPLAKAT_fellepokkel
Fotó: www.gyulaipalinkafesztival.hu

Hány pálinkaműhely képviseli magát idén a fesztiválon?

A fesztiválon több mint 20 pálinkagyártó többszáz terméke jelenik majd meg, a főzdék jelentős részénél maga a tulajdonos is ott lesz. Természetesen képviselteti magát a fesztiválon a „hazai”, azaz a gyulai Pálinka Manufaktúra is, de érkezik kiállító Tiszaföldvártól kezdve Újszilváson át egészen Győrvárról is. Az egyben álló sátornak, az egységes faházaknak, a nemzeti színű szalagoknak köszönhetően egy olyan rendezvényen vehetnek részt a kiállítók, amelyen a magyar pálinkát méltó módon képviselhetik. Ebben a jó hangulatú, barátságos közegben ideális módon köthettek ismertséget a fesztiválra látogatók a magyar pálinkák előállítóival és munkájuk gyümölcsével, a pálinkával.

A pálinka szerelmesei mellett mivel várják a családokat?

A főszereplő, a pálinka mellett a színpadon a magyar könnyűzenei élet jeles képviselőivel találkozhatnak az érdeklődők. Fellép a Karthago, a Magna Cum Laude, Nagy Feró és a Beatrice, Jolly és Suzy, Kis Grófo, Szikora Róbert és az R-Go, Péterfy Bori & Love Band, Gáspár Laci, a Kelemen Kabátban és Rúzsa Magdi. Programjainkat úgy próbáltuk kialakítani, hogy minden korosztály megtalálja a kedvére valót. Vasárnap igazi családi napot tartunk: játékos kvízműsorral, népi játszóházzal, a Kolompos együttes és a Fülemüle zenekar műsorával várjuk a legkisebbeket. Ezen a napon ráadásul 12 óráig ingyenes lesz a belépés a fesztiválra.

20160415-163542_gyula_-_palinka_1
Fotó: www.gyulaipalinkafesztival.hu

A Gyulai Pálinkafesztivál kísérőrendezvénye a Kárpát-medencei Civil Sziget, amely a Civilek az Egészségturizmusért és Kulturális Örökségünk Megóvásáért Alapítvány (CEKÖMA) szervezésében valósul meg. A program keretében a Kárpát-medencében működő, magyar ajkú, kulturális, gasztronómiai, hagyományápoló területeken működőd civilek találkozhatnak egymással, tevékenységüket bemutathatják az érdeklődőknek, a „nagyközönségnek”. Az alapítvány bemutatkozási lehetőséget kíván biztosítani közel 15 civil szervezetnek, hogy meg- és bemutathassák tevékenységeiket, értékes, hagyományápoló tevékenységeiket, általuk ápolt és figyelmük középpontjában álló kulturális értékeiket, valamint a megjelenő szervezetek szakmai kapcsolataikat bővítsék a CEKÖMA, illetve egymás között.

20160415-155951_gyula_-_palinka_1
Fotó: www.gyulaipalinkafesztival.hu

Gondolom, a város is készül a fesztiválra, milyen egyéb programok lesznek Gyulán a fesztivál idején?

Gyula számos látnivalót kínál – nem csak a fesztivál ideje alatt – a turisták számára. Mivel a fesztivál a Várkertben terül el, így a vendégek két legyet üthetnek egy csapásra, hiszen megtekinthető a XV. században épült, mára Közép-Európa egyetlen épen maradt síkvidéki téglavára, melynek 24 kiállítótermében közel hét évszázad történetét járhatják végig a látogatók. Szintén a rendezvény mellett található a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont, amely saját nyelvén szólítja meg a gyermekeket és a felnőtteket, a fiatalokat és az időseket, hiszen mind a tematika, mind az eszközök azt szolgálják, hogy minden korosztály számára hiteles élményt és érdekes programot kínálhasson e látnivaló. És ha a látogató „kifesztiválozta” magát, akkor lazíthat egyet a Gyulai Várfürdőben is, amely szintén néhány méterre található a rendezvénytől.

(x)

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/03/20160416-132149_gyula_-_palinka_masolata-1024x683.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/03/20160416-132149_gyula_-_palinka_masolata-150x150.jpgNews CityBelföldRiportGyula,gyulai pálinkafesztivál,Gyulai Vár,magyar pálinkafőzdék,pálinka szerelmesei,pálinkafesztivál,prémium magyar pálinka,Varga-Bora TímeaA méltán híres gyulai pálinkát és a hazai nedűket érdemes megünnepelni: a békési városban a pálinkafesztivál hagyományai egészen a kétezres évekig nyúlnak vissza. Az idén április 28-30. között várják Gyulára a pálinka barátait. A programokról Varga-Bora Tímeával, a rendezvény egyik szervezőjével beszélgettünk. Milyen hagyományokra tekint vissza a gyulai fesztivál? Az első...