A magyar ifjúsági regény jelenleg az egyik legváltozatosabb, legdinamikusabb, legizgalmasabban fejlődő része a magyar könyvpiacnak. A Margó-díj okán nagyobb fény is vetül erre a műfajra.

A Stand up! – Egy majdnem normális család (Molnár T. Eszter regénye) hőse egy Bakos Virág nevű lány, aki az otthon, az iskola és egy kutyamenhely alkotta háromszögben mozogva próbál rendszert vinni a saját és a családja életébe. Molnár T. Eszter ugyanezt a könnyed, szerethető hangot viszi tovább a második részben (Most már igazán – Egy majdnem normális család 2.).

Az év másik fontos ifjúsági kiadványa volt a Jelen! Antológia. Az itt megjelent írások részben egy novellaíró-pályázat eredményeként kerültek be a kötetbe, ami már csak azért is fontos, mert új szerzők kaptak bemutatkozási lehetőséget.

Az erőszak témakörében két fontos könyv is megjelent. Az egyik Kalapos Éva Masszája: ez egy teljesen átlagos középiskolás fiú pokoljárását mutatja be, akinek az az egyetlen bűne, hogy pikkel rá az osztály alfahímje. Szabó Borbála Nincsenapám, seanyám című regényében pedig a cselekmény a főhős kamaszlány szobájára szűkül. Két macskája, Frici és Dezső jelenti neki a családot, akik megpróbálják átsegíteni az életen, melyeket pánikrohamok, zaklatási kísérletek, érzelmi zsarolások jellemeznek.

A krimi még mindig keresi a helyét az ifjúsági irodalomban: Varga Bálint vállaltan azokat akarja megszólítani, akik a gyerekkönyvekből kinőttek, de a felnőttkönyvek még nem érdeklik, krimit viszont szívesen olvasnának. A 2015-ös Váltságdíj nélkül című regénye már bevezetett egy gyereknégyest, rájuk építi a folytatást is (Amit végleg kitörölnél).

Témáját, hősét, hozzáállását tekintve egészen egyedülálló Mészöly Ágnes legfrissebb kötete: a Szabadlábon hőse ugyanis egy mozgáskorlátozott fiú, Dani. A Szabadlábon nem maszatol: bár a hősnek sok hibája van, ő sem tudja türtőztetni magát, ő is csinál hülyeségeket, de pont ez az, ami miatt olyan, mint bármelyik vele egykorú gyerek.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/03/ifjúsági-irodalom-3.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/03/ifjúsági-irodalom-3-150x150.jpgNews CityKultúraifjúsági irodalom,ifjúsági könyvek,kortárs magyar ifjúsági irodalom,magyar ifjúsági irodalom,regények fiataloknakA magyar ifjúsági regény jelenleg az egyik legváltozatosabb, legdinamikusabb, legizgalmasabban fejlődő része a magyar könyvpiacnak. A Margó-díj okán nagyobb fény is vetül erre a műfajra. A Stand up! - Egy majdnem normális család (Molnár T. Eszter regénye) hőse egy Bakos Virág nevű lány, aki az otthon, az iskola és egy...