A megbocsátás a béke záloga. Amikor már nem cipeljük magunkkal sérelmeinket, megnyugvás költözik a mindennapjainkba. De vajon hányszor és hogyan lehet túllépni sérelmeinken?

Hányszor békülünk az életünk során másokkal; barátokkal, családdal, a társunkkal vagy épp a kollégákkal? Mert békülni nagyon nehéz, hiszen valami rossz előzi meg. A megbékélés gyakorlatilag egyenlő az elfogadással, míg a kibéküléshez megbocsátásra van szükség, sérelmeink elengedésére. Ugyanakkor a megbocsátás nem egyenlő a felejtéssel és főként nem elismerése annak, hogy jogos volt, ami történt. Ez mindig csak és kizárólag rólunk szól, és nem a másik félről.

Vannak kapcsolatok, amelyeknél elengedhetetlen a sérelmeken való túllépés hosszú útját megjárni, a többiek tüskéket hátrahagyva tűnnek el életünkből.

Minden a kommunikáción múlik. Ahhoz, hogy elengedjük sérelmeinket, elsőként ki kell mondanunk az érzelmeinket. Nem a másikét, hanem a sajátjainkat. Hiszen az is lehet, hogy olyan dolgokat találunk a mélyben, amelyek gyökerét a múltunkban kereshetjük.

Akkor lehet igazán továbblépni, ha képesek vagyunk elfogadni azt, hogy a megbocsátás önmagunkért van. Nem lehet feltételekhez kötni. Nem kell a másiknak Canossát járnia hozzá vagy elégtételt tennie.

Ami történt, már megtörtént, nem lehet rajta változtatni! A másik hibáztatása vagy a felesleges önmarcangolás helyett sokkal inkább vállalni kell a felelősséget és elfogadni a történteket. A harag, a düh vagy a lelkifurdalás helyett az empátia oldaláról megközelíteni a dolgokat. A negatívumok senkit sem motiválnak. Senkinek nincs szüksége arra, hogy feles terheket cipeljen tovább az élete során.

Valóban nehéz kiszakadni a megbántott szerepkörből, felülemelkedni a fájdalmakon. Időt kell hagyni magunknak arra, hogy leküzdjük a rossz érzéseket. De minden egyes alkalommal, amikor felismerjük sérelmeinket, új lehetőséget is kapunk a változtatáshoz és ahhoz, hogy jövőben elkerülhessük az ilyen helyzeteket, egy boldogabb élet reményében.

Szerző: bb

Forrás:

https://www.urban-eve.hu/

http://noklapja.nlcafe.hu/test-es-lelek/

 

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/03/sérelmek-4.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/03/sérelmek-4-150x150.jpgNews CityÉletmódboldog élet,elengedés,életvitel,lelki egészség,megbocsájtás,sérelmek elengedéseA megbocsátás a béke záloga. Amikor már nem cipeljük magunkkal sérelmeinket, megnyugvás költözik a mindennapjainkba. De vajon hányszor és hogyan lehet túllépni sérelmeinken? Hányszor békülünk az életünk során másokkal; barátokkal, családdal, a társunkkal vagy épp a kollégákkal? Mert békülni nagyon nehéz, hiszen valami rossz előzi meg. A megbékélés gyakorlatilag...