Tévesen beírt paraméter döntötte be a múlt héten az Amazon felhős szolgáltatásának egy jelentős részét – közölte a cég utólag kiadott jelentése. A leállás helyi idő szerint 9:37 perckor kezdődött és egészen 13:54-ig tartott. A kiesés alatt a tárolórendszer elérhetetlenné vált az egyik legfontosabb, US-EAST-1 régióban. Még a weboldalak elérhetőségét tesztelő, népszerű isitdownrightnow.com oldal is a földbe állt.

A kiesést egy apró karbantartási feladat okozta, az üzemeltető csapat a számlázási rendszer lassúságának okát kutatta, eközben adott ki az egyik üzemeltető egy parancsot. Elírás miatt azonban nem csak a kívánt rendszert, hanem jóval nagyobb számú szervert húzott ki a szolgáltatás alól. Az Amazon közlése szerint végül teljes újraindítás vált szükségessé. Már önmagában a hiba (és annak hatása) is felkészületlenül érte az üzemeltetőket, de váratlanul hosszúra nyúlt maga a helyreállítás is. Ezeket a szervereket évek óta nem indították újra, az S3 gyors ütemű növekedésével a tárolt adatok integritásának ellenőrzése látványosan megnyúlt.

A leállás egyik nagy tanulsága, hogy a kiesést okozó hiba elhárítása után az S3 túl lassan állt fel újra. Bár az S3-at alkotó alrendszereket a fejlesztőcsapatok folyamatosan egyre kisebb darabokra szedik szét – pont a gyorsabb indulás érdekében –, az indexelést végző alrendszer mégsem teljesített jól. Ennek újraírásához azonnal hozzálátnak az Amazon fejlesztői. A módosított változat biztonsági korlátot kap, így az egyes alrendszereket nem zsugoríthatja a működéshez elengedhetetlen minimum szint alá.

Ezzel együtt az Amazon a többi üzemeltetői eszközt is ellenőrzi, hogy mindegyik rendelkezik-e ilyen biztonsági korlátokkal, így egy elírt paraméter nem okozhat leállást – ígéri közleményében a szolgáltató. Nehéz megbecsülni, hogy a leállás mekkora kárt okozott, iparági szakértők szerint az Amazon, ha csak 99,9%-os rendelkezésre állást képes elérni, a leállás napjain 135 millió dollárt veszít e 0,1% miatt.

 Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/03/amazon-3.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/03/amazon-3-150x150.jpgNews CityNagyvilágamazon,Amazon felhő szolgáltatás,gazdasági veszteség,informatikai emberi mulasztás,internet hiba elhárítás,internet leállásTévesen beírt paraméter döntötte be a múlt héten az Amazon felhős szolgáltatásának egy jelentős részét – közölte a cég utólag kiadott jelentése. A leállás helyi idő szerint 9:37 perckor kezdődött és egészen 13:54-ig tartott. A kiesés alatt a tárolórendszer elérhetetlenné vált az egyik legfontosabb, US-EAST-1 régióban. Még a weboldalak...