Közhelyes, de a kultúra ott is képes a kapcsolatteremtésre, hidak építésére, ahol ez más úton nehézkes, vagy valamilyen oknál fogva pillanatnyilag nem lehetséges.

Egyetlen ország sem mondhat le arról tehát, hogy a nemzetközi kapcsolatépítéskor a kultúrára erőteljesen támaszkodjon. Magyarországot gazdag kultúrájú, teremtő és egyben közvetítő országként tartja számon a világ. A magyarok kultúráját elvihetik, a fogadó országokét pedig elhozhatják az egyik legrégebbi kulturális ösztöndíj, az Erasmus révén az egyetemi hallgatók. A napokban legtöbb felsőoktatási intézmény is értesíti a hallgatókat arról, hogy megnyílik az Erasmus tanulmányi ösztöndíj pályázat, amelynek keretében egy 3-12 hónapot tölthettek el a nyertesek az egyetemetek egyik partnerintézményénél Európa szinte bármely országában.

Akár minden képzési szinten (alap, mester, doktori) jelentkezhetnek a diákok, és akár több részletben végezhetnek külföldi résztanulmányokat vagy szakmai gyakorlatot. Minden képzési szinten maximum 12 hónap időtartamot tölthetnek el Erasmus ösztöndíjjal. Sok egyetem már Európán kívüli lehetőségeket is kínál a program keretében. Az idén 30 éves program eddig 4,4 millió diákot repített külföldre, a résztvevők számra pedig folyamatosan emelkedik. Magyarország egész jó helyen, a középmezőnyben kapott helyet, a 2014/15-ös tanévben 5403 diák választott minket.

Fontos kiemelni, hogy az EU közvetlen forrásokat nem biztosít a kultúrára, ám a magyar kormány úgy érzékelte, hogy segíteni kell a kulturális lehetőségek további bővülését. Ennek érdekében kulturális közintézményeknek idén összesen 12,75 milliárd forint értékben írtak ki pályázatokat az egész életen át tartó tanulás támogatására. A kulturális alapellátás programja továbbra is azt a célt tűzi ki, hogy a kulturális közintézményi rendszer járuljon hozzá a szociokulturális, területi és a közösségi hátrányok csökkentéséhez, valamint vállaljon részt az esélyteremtésből.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/03/ösztöndíjak-2.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/03/ösztöndíjak-2-150x150.jpgNews CityBelföldkulturális ösztöndíjak,magyarországi ösztöndíjak,ösztöndíjak,pénzes ösztöndíjakKözhelyes, de a kultúra ott is képes a kapcsolatteremtésre, hidak építésére, ahol ez más úton nehézkes, vagy valamilyen oknál fogva pillanatnyilag nem lehetséges. Egyetlen ország sem mondhat le arról tehát, hogy a nemzetközi kapcsolatépítéskor a kultúrára erőteljesen támaszkodjon. Magyarországot gazdag kultúrájú, teremtő és egyben közvetítő országként tartja számon a...