Van bármi közös Attilában, az Isten ostorában, az ókori Sztálingrádokat megalapító Nagy Sándorban, Marcus Antoniusz szeretőjében, Mozartban és Dzsingisz kánban? Annyi mindenképpen, hogy a régészek ma is keresik sírjukat.

Dzsingisz kán életének végéről szinte semmit sem tudunk. Egy legenda szerint a nagy kán utolsó kívánsága az volt, hogy sírjának helyét tartsák a legnagyobb titokban. Így miután 1227-ben eltemették, testőrei lemészároltak mindenkit, aki jelen volt a temetésen, majd magukkal is végeztek. Nyughelyének megtalálása azóta is a régészek egyik legnagyobb álmának számít.

Az Isten ostoraként is ismert hun nagykirály, Attila meglehetősen dicstelen halált halt 453-ban, amikor saját menyegzői lakomáján megfulladt saját vérében. Hasonlóan Dzsingisz kán esetéhez a szertartást a legnagyobb titokban folytatták le. Móra Ferencnek meggyőződése volt, hogy a sírt Magyarországon kell keresni, de mindeddig még nem sikerült nyomára bukkanni.

Nem sokkal azután, hogy Octavianus légiói Kr. e. 30-ban megszállták Egyiptomot, Kleopátra öngyilkosságot követett el. Királyoknak kijáró pompával temették el Alexandria közelében. A helyszínt azonban máig nem sikerült meghatározniuk a régészeknek.

Nagy Sándor Kr. e. 323-ban Babilon városában halt meg, miután seregeivel meghódította az akkor ismert világ nagy részét Hellásztól Indiáig. Az ókor legnagyobb hadvezérét arany szarkofágba és koporsóba helyezték, amelyet előbb egy alexandriai sírkamrába helyeztek. Sírhelye rövid időn belül valóságos turistalátványossággá vált az antik világ embere számára. Julius Caesar és Augustus is felkereste emlékhelyét. Végül 199-ben Septimus Severus császár döntött a sír lezárása mellett, majd pontos helyét elfeledték.

Amikor 1791-ben az egykori csodagyerek zeneszerző Mozart mindössze 35 éves korában meghalt, holttestét egy fakoporsóba helyezték és egy jelöletlen sírba temették a bécsi Szent Márk temetőben. Mozart végső nyughelye így szintén örökre elveszett.

Szerző: Sarnyai Tibor

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/03/rejtélyes-sírok-2.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/03/rejtélyes-sírok-2-150x150.jpgNews CitySzíneselveszett holttestek,rejtélyes sírhelyek,történelmi személyek sírhelyeVan bármi közös Attilában, az Isten ostorában, az ókori Sztálingrádokat megalapító Nagy Sándorban, Marcus Antoniusz szeretőjében, Mozartban és Dzsingisz kánban? Annyi mindenképpen, hogy a régészek ma is keresik sírjukat. Dzsingisz kán életének végéről szinte semmit sem tudunk. Egy legenda szerint a nagy kán utolsó kívánsága az volt, hogy sírjának helyét...