A Facebook azt szeretné, ha a bajban is automatikusan hozzá fordulnánk. A katasztrófák túlélőinek az eddig meglévő „Élek, jól vagyok” jelzés mellett immár az alapvető egészségügyi szolgáltatások és szállások elérhetőségét is megmutatja a rendszer.

Három éve indította el a Facebook azt a szolgáltatását, amely a természeti katasztrófa vagy terrortámadás által sújtott helyeken élő embereknek segített tudatni az ismerőseikkel, hogy jól vannak, élnek – ez volt a Safety Check. Magyarországon a karácsony előtti berlini támadás idején tűnt fel a falon ez a funkció sokaknak, akiknek németországi ismerősei vannak.

A szolgáltatást természetesen nem csak Berlinben, de számtalan más helyen használták már, a Facebook pedig nemrégiben újabb funkciókat tett elérhetővé, amely összefoglalóan a Community Help nevet kapta. Ennek az új funkciónak az a lényege, hogy a katasztrófa után segít a túlélő embereknek szállást, elsősegélyhelyet és egyéb ellátást találni.

A rendszerrel alapesetben könnyű lenne visszaélni, ezért úgy fejlesztették ki, hogy például az nem ajánlhat fel ilyen szolgáltatást, aki csak a katasztrófa bekövetkezte után hozta létre a profilját. A rendszer alapból kiemeli, ha felajánlóval van közös ismerősünk, így még biztosabbra lehet menni.

A Facebook a funkció tökéletesítéséhez katasztrófákat átélt emberekkel és civil szervezetekkel is felvette a kapcsolatot, hogy valóban a szükséges és ilyenkor fontos szolgáltatásokat tudják megjeleníteni. Az alapötletet egyébként a Fort McCurray-ben tomboló tűz alatt létrehozott csoportok adták, a közösségi oldalon – jobb híján – egy csoporton belül kerestek szállást és posztoltak felajánlásokat az emberek.

Az új szolgáltatás először Amerikában, Ausztráliában, Kanadában, Új-Zélandon, Indiában és Szaúd-Arábiában lesz elérhető, majd ezután terjesztik ki globálisan a Facebook.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/facebook-krízis-funkció-1-1024x576.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/02/facebook-krízis-funkció-1-150x150.jpgNews CityNagyvilágcommunity help facebook,facebook krízis funkció,facebook safety checkA Facebook azt szeretné, ha a bajban is automatikusan hozzá fordulnánk. A katasztrófák túlélőinek az eddig meglévő „Élek, jól vagyok” jelzés mellett immár az alapvető egészségügyi szolgáltatások és szállások elérhetőségét is megmutatja a rendszer. Három éve indította el a Facebook azt a szolgáltatását, amely a természeti katasztrófa vagy terrortámadás által...