Az idők során számos film került kultikus státuszba. A kérdés persze az, hogy a kasszasiker mellett megérdemlik-e ezek a művek ezt a címet. A vélemények szélsőségesen eltérőek.

Cápa

Steven Spielberg szuperprodukciója, az 1975-ös Cápa rendkívül rossz PR-t hozott a tengeri ragadozónak, amelyet a cápauszonyleves után a horrorfilm miatt is intenzívebben kezdtek legyilkolni. Sokan a Cápát tartják az első blockbusternek, mely köré hatalmas reklámkampány szövődik, s emiatt szinte mindenki ellátogat a mozikba, hogy megnézze. Még további három bőrt húztak le a nem túl eredeti történetről.

Csillagok háborúja

George Lucas 1977-ben bemutatott filmje, a Csillagok háborúja ma már milliárdos üzlet. Talán az alkotó sem gondolta, hogy a közhelyes történetű szappanopera ekkora sikert hoz. Hogy mennyire nem vette komolyan az egészet, arról korai nyilatkozata is tanúskodik: „Elhatároztam, hogy csinálok egy filmet a gyerekeknek. […] Célom az volt, hogy olyan mesét alkossak, amiben sok a fantázia, de kevés a tudomány.”

Az Alien filmek

A Star Wars sikerét meglovagolva invesztált a 20th Century Fox óriási összeget James Cameron ötletébe. A franchise ma is működik, idén kerül a mozikba az ötödik folytatás. Mind arra játszik, hogy a néző sápadtan meredjen a vászonra, és azért rimánkodjon, hogy az a zaj csak a fedélzeti macskától származzon.

A Vissza a jövőbe trilógia

Robert Zemeckis és Spielberg szuperprodukciója egy hóbortos figura által kitalált időgép körül forog. Egyetlen pozitívuma, hogy máig azzal frusztrálja a Nike-t, hogy nem készítette el igazán jól a magától bekötődő cipőfűző prototípusát.

A gyűrűk ura

Tolkien II. világháború alatt elkészült, rétegsikereket elérő tündérmeséjét Peter Jackson rendező vette gondozásába. A számos Oscar-díjjal jutalmazott trilógia végigkíséri Frodó útját Mordorba. A regényben is pusztítóan hosszú történet a filmes adaptációban még elnyújtottabb.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/03/kultfilm2.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/03/kultfilm2-150x150.jpgNews CityKultúraAlien,Cápa,Csillagok Háborúja,film történelem,filmipar,kultfilmekAz idők során számos film került kultikus státuszba. A kérdés persze az, hogy a kasszasiker mellett megérdemlik-e ezek a művek ezt a címet. A vélemények szélsőségesen eltérőek. Cápa Steven Spielberg szuperprodukciója, az 1975-ös Cápa rendkívül rossz PR-t hozott a tengeri ragadozónak, amelyet a cápauszonyleves után a horrorfilm miatt is intenzívebben kezdtek...