Szigorú hagyományok szerint, ünnepélyes ceremóniával iktatták be a Capitolium lépcsőjén az Egyesült Államok elnökét. Ennek menetét ugyanis az alkotmány rögzíti. A beiktatási ünnepséget 1937 óta mindig január 20-án tartják.

Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke pontosan 12 órakor két Bibliára tett kézzel tette le esküjét Washingtonban. Majd rövid beiktatási beszédet tartott és az elnöki és az alelnöki pár elindult a Pennsylvania sugárúton a Fehér Házig. A mintegy két és fél kilométeres utat sétálva tették meg, rezesbanda és parádés felvonulás kíséretében.

Az elnöki pár programja már reggel elkezdődött. Egy reggeli templomi szertartást követően a leköszönő elnöki párral, Barack Obamával és feleségével teáztak a Fehér Házban. Ez is egy régi hagyomány.

Az ünnepi ceremónián három volt elnök is jelen volt: George W. Bush, Bill Clinton és Jimmy Carter. Mindhárman a feleségükkel együtt érkeznek, így Trump nagy riválisa, Hillary Clinton is ott volt az eseményen.

Délután fél háromkor az új elnök és az új alelnök az arlingtoni nemzeti sírkertben megkoszorúzta az Ismeretlen Katona emlékművét, aztán négy órakor Donald Trump ismét rövid beszédet tartott, ezúttal a Lincoln Emlékmű előtt, a koncert közben, ahol a countrymuzsika sztárjai léptek fel.

Az amerikai fővárosba mintegy egymillió embert vártak a ceremóniára, a biztonsági intézkedéseket ennek megfelelően megszigorították.

Szerző: bb

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/01/Trump_beikatasa2.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/01/Trump_beikatasa2-150x150.jpgNews CityNagyvilág45. elnök Amerikában,beiktatási ünnepség Washington,Donald Trump,Trump beiktatása,USA új elnökeSzigorú hagyományok szerint, ünnepélyes ceremóniával iktatták be a Capitolium lépcsőjén az Egyesült Államok elnökét. Ennek menetét ugyanis az alkotmány rögzíti. A beiktatási ünnepséget 1937 óta mindig január 20-án tartják. Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke pontosan 12 órakor két Bibliára tett kézzel tette le esküjét Washingtonban. Majd rövid beiktatási...