Jó poént hallottál reggel a rádióban? Norvégiában már visszahallgathatnád, hiszen a norvégok az elsők, akik teljesen leállítják az FM rádióhálózatot és csak digitálisra állnak át.

A helyi műsorszórásért felelős testület azzal magyarázza a lépést, hogy digitálisan sokkal jobb minőségen sokkal több csatornát lehet majd fenntartani az FM-hálózat teljes költségeinek nyolcadáért. Ezen kívül a hallgatók sok előnnyel találkozhatnak még, ezek egyike a műsorok visszahallgathatósága. Vészhelyzetben pedig könnyebb közzétenni a hatóságok üzeneteit.

„A legfőbb ok tehát, hogy jobb és minőségibb rádióadást szeretnének adni a felhasználóknak” – mondta Ole Jorgen Trovmark, a Digitalradio Norge vezetője. Nem most találták ki a váltást, már évek óta készülnek rá. A két technológia 1995 óta működik egymással párhuzamosan az országban. Ma összesen 22 országosan fogható digitális adás van és további 20 helyi. Az FM-hálózaton ezzel szemben csak öt országos adónak van hely.

Az átállás az északi országrészben kezdődik szerdán 11:11 perckor helyi idő szerint. Ezzel a régi, hagyományos rádiók milliói vállnak feleslegessé, nem is beszélve az autórádiókról. A norvégok nem is lelkesednek túlzottan az ötletért. Decemberben a Dagbladet közzétett egy felmérést, amelyben a megkérdezettek 66 százaléka ellenezte az FM-hálózat teljes leállítását, csak 17 százalék támogatta azt. A norvégok háromnegyedének van már olyan készüléke, ami digitális rádiókat tud fogni.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/01/rádióadás1.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/01/rádióadás1-150x150.jpgNews CityKultúraanalóg sugárzás,digitális rádiózás,FM-hálózat,Norvégia,rádió műsorokJó poént hallottál reggel a rádióban? Norvégiában már visszahallgathatnád, hiszen a norvégok az elsők, akik teljesen leállítják az FM rádióhálózatot és csak digitálisra állnak át. A helyi műsorszórásért felelős testület azzal magyarázza a lépést, hogy digitálisan sokkal jobb minőségen sokkal több csatornát lehet majd fenntartani az FM-hálózat teljes költségeinek nyolcadáért....