Valamikor a tinédzserkor elején hirtelen nagyon érdeklődni kezdünk a saját és a mások kinézete iránt. Természetes, hogy ez mindenkit foglalkoztat ilyenkor. Ha évek múlva is ezen a témán marad a hangsúly, az nyilván már nem egészséges. A helyes testkép csak annyit jelent, hogy valaki pozitívan érez és gondolkodik a saját testéről.

A tinédzserek testképe kifejezetten sérülékeny, hiszen testük állandó változásban van, és nem mindig felel meg az őket érő kulturális üzeneteknek. A csúfolódások, kritikák ebben a korban nagyon fájdalmasan érintik őket, hiszen gyakran összehasonlítják magukat társaikkal, a médiaszereplőkkel és azzal az ideállal, ahogyan „ki kellene nézniük”.  Kultúránkban rengeteget számít a kinézet, a példaképek pedig elérhetetlenek és irreálisak.

A kamaszok később, amikor érzelmileg és szellemileg érettebbé válnak, jóval komplexebb önképet alakítanak ki – olyat, ami magában foglalja érdeklődésüket, tehetségüket, egyedi értékeiket, értékrendjüket, törekvéseiket és kapcsolataikat. A kamaszkor kezdetén viszont az önkép legmeghatározóbb eleme a kinézet.

Az addig kiegyensúlyozott gyerekek tinédzser korukban sokszor túlságosan önkritikussá válnak. Panaszkodni kezdenek, hogy „túl nagy az orruk” és „nem elég magasak”, az elérni vágyott ideált pedig a reklámfotókról mosolygó „tökéletes” emberekkel azonosítják. A média egyik üzenete, hogy csak akkor lehetsz boldog, ha jól nézel ki. A „jól” pedig ebben az esetben egy viszonylag szűken szabott kategória lesz.

Pedig csak annyi lenne fontos, hogy a kamaszok egészségesen étkezzenek és sokat sportoljanak – de a diétázás és a túl kemény edzésterv mindenképp kerülendő. Sok tini próbálkozik káros fogyókúrás módszerekkel vagy edz csak azért, hogy „tökéletes” alakra tegyen szert. A szülők sokat segíthetnek a tinédzserkori aggodalmak eloszlatásában. Mutatjuk, mi mindent:

Legyen megértő és elfogadó! Természetes, hogy ebben a korban gyermekének gondolatai a külseje körül forognak. Lehet, hogy önnek apróságnak tűnő problémákról van szó, de ne kicsinyelje le ezeket.

Bánjon bőkezűen a dicséretekkel! Dicsérje gyermekének külső és belső adottságait. Ne fukarkodjon az olyan mondatokkal, mint: „gyönyörű a mosolyod”, vagy „ez a póló nagyon jól áll neked”.

Hangsúlyozza a belső tulajdonságaik értékét! Mondja ki, hogy milyen jó, hogy a fia ilyen felelősségteljesen vigyáz a kishúgára, vagy hogy kiállt a bajban a barátja mellett. Amikor panaszkodnak, próbálja megvilágítani nekik a dolgok pozitív oldalát.

Beszéljenek arról, mi minden jelezhet az öltözködés! A ruha- vagy hajviselet üzenetet közvetít viselőjéről.

Húzza meg a határokat! Legyen türelmes, de szabjon konkrét időlimitet a készülődésnek. Így a gyerekek megtanulják a másokhoz való alkalmazkodást.

Mutasson példát! Az, ahogyan ön beszél saját magáról, befolyásolja gyermekei látásmódját és viselkedését is. Ha panaszkodás helyett az élet pozitív oldalait hangsúlyozza, azzal nekik is jó példával szolgál.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/01/meditation-1837347_960_720.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2017/01/meditation-1837347_960_720-150x150.jpgNews CityEgészségboldog élet,egészséges testkép,felnőttkor,kamaszkor,kiegyensúlyozott élet,önbecsülés,saját magunk elfogadása,testképValamikor a tinédzserkor elején hirtelen nagyon érdeklődni kezdünk a saját és a mások kinézete iránt. Természetes, hogy ez mindenkit foglalkoztat ilyenkor. Ha évek múlva is ezen a témán marad a hangsúly, az nyilván már nem egészséges. A helyes testkép csak annyit jelent, hogy valaki pozitívan érez és gondolkodik a...