Adventkor minden európai főváros ünnepi díszbe öltözik és kivilágítva, karácsonyfával meg persze íncsiklandó illatokkal várják a vásározókat. Ma már a karácsonyra hangolódás elengedhetetlen kelléke az adventi vásár, ami egyet jelent a forralt borral, a fahéj és narancs illatával, na meg persze a kézműves portékákkal is.  Az elmúlt években a karácsonyi vásárok klasszikus úti céllá váltak a turisták körében.

Budapest belvárosában

A legnépszerűbb magyar karácsonyi vásár nem meglepő módon a fővárosban található. A Vörösmarty tér mellett mostanra hagyományos helyszínné vált a Bazilika környéke is. A Szent István tér közepén felállított korcsolyapályával és látványos 3D-s fényfestéssel várják az érdeklődőket.  A fővárosi adventi vásárok új szereplője a Várkert Bazár: a várhegy oldalában álló épületegyüttes tökéletes hátteret nyújt az ünnepi forgatagnak.

A győri adventi vásár is rengeteg látogatót vonz a Duna-parti városba, Szegeden a Dóm tér a karácsonyi forgatag megszokott helyszíne, Egerben a Dobó tér, Pécsen pedig a Széchenyi téren felállított Adventi Kézműves és Mesevásár ad otthont az ünnepi hangulatnak. A nyugati országrészben is megadják a módját a várakozás meghitt időszakának, Szombathelyen a Fő téren csodálhatja meg bárki a felállított karácsonyfát.

Európai leg-ek

A LEGELSŐ  karácsonyi vásárt 1296-ban Bécsben rendezték, az osztrák főváros azóta is a karácsonyi vásárok Mekkája: városszerte húsz helyszínen várják a látogatókat. A legismertebb a bécsi Városháza előtti téren kialakított Wiener Christkindlmarkt, mely évente mintegy hárommillió látogatót vonz.

Európa egyik LEGRANGOSABB vására a nagyszebeni Nagypiactéren lévő, mintegy 56 faházikóból álló ünnepi városka. A 900 négyzetméter felületű szabadtéri jégpálya igazi attrakciónak számít minden évben.

Európa egyik LEGNAGYOBB és LEGFÉNYESEBB karácsonyi vásárának története egészen 1628-ig vezethető vissza Nürnbergben, München után Bajorország második legnépesebb városában. A 180 faházikó fehér és vörös vászonnal és kézzel készített dekorációval van díszítve.

Az egyik LEGISMERTEBB pedig az öt héten át tartó brüsszeli karácsonyi vásár, ahol egy 21 méter magas karácsonyfát állítottak a Grand Palace-nál. A gyerekeknek a korcsolyázási lehetőség is adott egy 740 négyzetméteres területen.

Tallinn Észak-Európa egyik LEGŐSIBB városa és az UNESCO Világörökség része. Karácsonyi vására igazi középkori hangulatot kínál. Az óváros szívében áll Észtország leghíresebb karácsonyfája, körülötte kunyhók várják a látogatókat.

Európa egyik LEGMELEGEBB vásárát a spanyol fővárosban látogathatjuk meg. Aki Madridba érkezik karácsonykor a Plaza Mayor-nál találja meg a díszes karácsonyi forgatagot, melegen öltözni nem érdemes, hiszen a hőmérséklet télen sem esik 10 fok alá.

Németországban, Erfurtban tartanak LEGRÉGEBB óta karácsonyi vásárt. A “tornyok városá”-nak is becézett vásárhelyszínnek a 25 méter magas karácsonyfa csak az egyik csúcspontja,  a 12 méter magas karácsonyi piramis, a varázslatos mesebeli erdő és  a betlehem kézzel faragott életnagyságú figurái mellett.

A koppenhágai vásárt a Tivoli Kertben rendezik meg, ahol Európa LEGRÉGEBBI vidámparkja található. A vásárt több száz karácsonyfa és több mint félmillió fény díszíti. A hagyomány szerint, Lucia napján 100 angyalnak öltözött lány énekeli.

Szerző: bb

Forrás:

https://www.50plusz-klub.hu/

http://vilagutazo.net/

http://www.turizmusonline.hu/

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/11/adventivasar4.jpeghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/11/adventivasar4-150x150.jpegNews CityÉletmódadvent,adventi vásár,karácsony,karácsonyfa,karácsonyi készülődés,karácsonyi program,karácsonyi vásár,kézműves vásárAdventkor minden európai főváros ünnepi díszbe öltözik és kivilágítva, karácsonyfával meg persze íncsiklandó illatokkal várják a vásározókat. Ma már a karácsonyra hangolódás elengedhetetlen kelléke az adventi vásár, ami egyet jelent a forralt borral, a fahéj és narancs illatával, na meg persze a kézműves portékákkal is.  Az elmúlt években a...