Ismét két, a tudományokban jeleskedő kutatónőt díjazott a L’Oréal-UNESCO ösztöndíj programja. „A Nőkért és a Tudományért” díj egyik nyertese a koraszülött gyerekek agykárosodásának megelőzésén munkálkodik, míg a másik idei győztes kutatásai nyomán eredményesebb kezelést kaphatnak a gyulladásos bélbetegségekben szenvedők.

Az ösztöndíj elmúlt 14 éve alatt összesen 41 magyar kutatónő részesült a díjazásban, közel 163 000 eurót osztottak szét a magyar tudós nők között. Az alapítók célja a program létrehozásával az volt, hogy a tudománnyal foglalkozó hölgyeket minél többen megismerjék – támogatva ezzel karrierjüket.

A külföldön már 18 éves hagyománnyal rendelkező program hazai változatára minden évben olyan tudós nők nyújthatják be pályázatukat, akik tudományos munkájukkal az élet- vagy az anyagtudományok valamely részterületének feltárásán fáradoznak, és magyar felsőoktatási kutatási intézményekben, illetve az MTA kutatóintézeteiben dolgoznak. A program védnöke a Magyar Tudományos Akadémia.

Idén is jó volt az eresztés

Jelentősen javulhat mind az agyvérzés és az érelmeszesedés, mind pedig a gyógyíthatatlan bélbetegségek által érintett betegek életminősége, ha a két mostani nyertes erőfeszítései célba érnek. Munkájukért mindketten 4 000 0000 forint ösztöndíjban részesültek. Idén Dr. Farkas Klaudia belgyógyász és Dr. Jeney Viktória vegyész vehette át a rangos díjat.

Dr. Farkas Klaudia, miután édesanyjánál is diagnosztizálták, a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás kezelésénél használt gyógyszert kutatja, pontosabban azt, hogy egy idő után miért veszti el a hatását a betegek 40 százalékánál. Eredményei alapján jobban lehet majd előre látni, kinél lesz hatékony ez a gyógymód, és kinél érdemes már a betegség felismerésekor másféle kezelést választani, biztonságosabbá és költséghatékonyabbá téve a terápiát.

Dr. Jeney Viktória a vörösvérsejtekből kikerülő hemoglobin gyulladáskeltő hatását vizsgálja. A szív- és érrendszeri betegségeknél és a maláriás fertőzéseknél előfordul, hogy a vörösvérsejtek szétesnek, és a felszabaduló hemoglobin a szövetekbe kerülve gyulladást idéz elő. A fejletlen érrendszerrel születő koraszülött babák például fokozottan ki vannak téve ennek a kockázatnak, amely akár értelmi fogyatékosság kialakulásához is vezethet náluk. A gyulladási folyamat pontos feltérképezése hozzájárulhat újfajta gyógymódok felfedezéséhez is.

Az idei díjazottak példája is azt mutatja, hogy a társadalomnak milyen nagy szüksége van a kiváló női tudósokra. Ehhez képest a tudomány világát még mindig a férfiak uralják: globális viszonylatban egy nőnek ma harmadannyi esélye van rá, hogy doktori címet szerezzen, mint egy férfinak, és a világ kutatóinak is csak 30 százaléka nő. Vezető tudományos pozíciókban és a testületek élén szintén elvétve találunk csak hölgyeket.

Annak érdekében, hogy a nők gyorsabban felzárkózhassanak, az UNESCO és a L’Oréal megalapította a Manifestót, egy 6 pontból álló kiáltványt, amelynek célkitűzéseit bárki támogathatja aláírásával. A kezdeményezés célja, megnyerni a tudósok közösségét, az intézményeket és a társadalmat az ügynek, így ösztönözni a fiatal nőket tudományos karrierjük kibontakoztatásában.

Szerző: bb

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/tudosnok2.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/tudosnok2-150x150.jpgNews CityBelföldkarrier,L'Oréal,Manifesto,nők a tudományban,tudós nők,UNESCOIsmét két, a tudományokban jeleskedő kutatónőt díjazott a L’Oréal-UNESCO ösztöndíj programja. „A Nőkért és a Tudományért” díj egyik nyertese a koraszülött gyerekek agykárosodásának megelőzésén munkálkodik, míg a másik idei győztes kutatásai nyomán eredményesebb kezelést kaphatnak a gyulladásos bélbetegségekben szenvedők. Az ösztöndíj elmúlt 14 éve alatt összesen 41 magyar kutatónő részesült...