Az Axiál 1991 óta foglalkozik mezőgazdasági gépek forgalmazásával. A tevékenységét folyamatosan új és használt gépek forgalmazásával, építő- és raktár technológiai gépekkel, szervizzel és alkatrész kiszállítással valamint webshoppal bővítő cég kapcsán Umenhoffer Péter marketingigazgatóval az agrárszakma változásairól és az oktatás kiemelt fontosságáról is beszélgettünk.

A honlapjukat böngészve meglepett, hogy jellemzően nagy értékű mezőgazdasági gépekkel foglalkozó cégük webshopon át is értékesít.

Pedig nemcsak a hétköznapi, szokványos termékeket lehet online árusítani. Nyilván egy mezőgazdasági haszongép értékesítése ma is összetett dolog, ahol azért a kattintásoknál több egyeztetésre van szükség, hogy pontosan megismerjük a vásárló igényeit. Nem véletlenül veszünk ritkán autót az interneten. De a piaci elvárások kikövetelték, hogy az egyszerűbb eszközöket és az alkatrészeket gyorsan és kényelmesen, akár otthon ülve is megvehessék partnereink. A legnagyobb termék talán a fűnyíró traktor jelen pillanatban az áruházban, ha ezt megrendeli nálunk és van raktárkészleten, néhány nap múlva házhoz szállítjuk és már szépülhet is a kert.

A webshopban nem csak valódi fűnyírót, de játék traktorokat is lehet rendelni. A farmerek gyerekeire gondoltak elsősorban?

Nem, és az adatok szerint a vásárlók is bőven túlmutatnak az agrárszektoron. Ezek a makettek remek ajándékok, ünnepi szezonban nagyon sokan keresik ezeket. A játékgépek masszív műanyagból vagy fémből készült, pontos, méretarányos másai a valódi gépeknek. Nem titkolt célunk az is, hogy a következő generációt is megfertőzzük kicsit a mezőgazdasággal, a mezőgazdasági gépek szeretetével.

Fotó: www.axial.hu

A makettek beszerzéséhez nem kell különösebb támogatás, ellentétben a valódi munkagépekkel, amelyek beszerzését, gondolom, jelentősen befolyásolják az uniós támogatási ciklusok.

A gépbeszerzés valóban fellendül, amikor a kormány ilyen témájú pályázatai megjelennek. Ez érthető, hiszen a nagy értékű berendezésekhez fontos az állam támogatása. Emellett a beszerzéseket a terményárak is jelentősen befolyásolják, ha jó évet zár a mezőgazdaság, megugranak az igények is.

Lehet ez ellen a ciklikusság ellen tenni bármit?

Igyekszünk. Egyrészt finanszírozási segítséget tudunk nyújtani a gazdáknak, hogy mindig a legoptimálisabb hitelkonstrukciót tudják igénybe venni eszközbeszerzéseikhez. Szakértő pénzügyi tanácsadó kollégáink hitelek, lízingek, biztosítások közvetítésével és támogatások előfinanszírozásával segítik üzletfeleinket. Másrészt igen jelentős használtgép piacot teremtettünk az elmúlt években. Új gép vásárlása esetén be tudjuk számítani a használt eszközöket, ezeket pedig tapasztalt kollégáink felújítják, rendbe teszik, így ezek még hosszú évekig szolgálhatnak a termőföldön, míg megvásárlásuk nem igényel akkora befektetést, mint egy teljesen új megvásárlása. Persze az újnak is megvannak a maga előnyei. Ma egy új traktorban komolyabb és fejlettebb technika van, mint az autókban. Előtérbe került a precíziós mezőgazdaság, amely az IT legfontosabb vívmányait hozta el a mezőgazdaságban. Itt nem csak arra gondolok, hogy egy laptopon vagy okostelefonon lekérdezhetőek a gépek legfontosabb jellemzői és a gazda nyomon tudja követni az eszköz működését. Ma olyan big data technológiát lehet felhasználni az agráriumban, amellyel nagyon pontos térképet hozhat létre a gazdálkodó a termőterületéről. Meg lehet mondani, hogy adott helyen jellemzően milyen a vízállás, milyen anyagok hiányoznak a földből, milyen gyomok ellen kell védekezni, pontosan mennyi műtrágyára van szükség, milyen tőszámmal érdemes vetni és így tovább.

Talán ezzel is lehet vonzóbbá tenni a fiataloknak a szektort.

Egy mai traktor műszerfala igen-igen hasonlít egy tabletra, amely a most felnövő generációnak egyáltalán nem idegen, és nem kell hosszan magyarázni nekik, miért kényelmesebb így. Egy idősebb gépkezelő már nehezebben szokja meg a modern volánt. Így nekünk a képzés és a jövő nemzedékének kinevelése is nagyon fontos. Rég nem elég már egy kalapács és egy csavarhúzó ahhoz, hogy megszereljünk például egy traktort. A technológia fejlődésével ma már éveket kell tanulnia egy szervizmérnöknek, hogy valóban értően tudjon hozzányúlni a gépekhez. Cégünk nagyon odafigyel a kollégák képzésére, hogy lépést tudjunk tartani ezzel a fejlődéssel. Szükségünk van utánpótlásra nekünk és a gazdáknak is, így évente közel száz gyakornok fordul meg telephelyünkön, akik szakiskolákból, technikumokból és egyetemekről jönnek hozzánk tanulni. Emellett nagyon fontos az is, hogy a gazdák értsenek a géphez, amelyet megvásároltak. Üzemanyag, munkaóra és terményátlag múlik azon, mennyire ismerik a gépet. Mi minden eladott mezőgazdasági haszongéphez gyakorlati tanfolyamot biztosítunk. Összesen 19 telephelyen állunk ezzel a gazdák rendelkezésére. Ha úgy érzik, még marad kérdésük, ősszel és télen további órák tudunk adni nekik, hogy ténylegesen tisztába jöjjenek a gép minden jellemzőjével, hiszen a fejlett technológiának csak akkor van értelme, ha ki is tudjuk használni.

(x)

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/Fendt-1050-és-Horsch-Tiger-4-MT-1024x576.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/10/Fendt-1050-és-Horsch-Tiger-4-MT-150x150.jpgNews CityBelföldRiportAxiál,fűnyíró,mezőgazdaság,mezőgazdasági webshop,traktor vásárlásAz Axiál 1991 óta foglalkozik mezőgazdasági gépek forgalmazásával. A tevékenységét folyamatosan új és használt gépek forgalmazásával, építő- és raktár technológiai gépekkel, szervizzel és alkatrész kiszállítással valamint webshoppal bővítő cég kapcsán Umenhoffer Péter marketingigazgatóval az agrárszakma változásairól és az oktatás kiemelt fontosságáról is beszélgettünk. A honlapjukat böngészve meglepett, hogy jellemzően nagy...