Ha régóta szenvedünk kellemetlen fájdalmaktól, nem mindig ugrik be, hogy e mögött lelki okok is állhatnak. Ugyanakkor egyre gyakoribb, hogy maguk az orvosok figyelmeztetnek erre. Néha kimondják, a vizsgálatoknak nincsen értelme, ellenben érdemes egy pszichológust, pszichiáter felkeresni.

Az idegállapot, a tudat, a „lélek” és a test összefüggését nem nehéz megérteni, elég, ha felidézzük, amikor majd kiugrott a szívünk egy-egy olyan élethelyzetben, amikor izgultunk valami miatt. Még ezt átgondolva is többen szkeptikusak persze, de sok konkrét fizikai tünet okáért érdemes lehet a lelki hátteret is megvizsgálni, legrosszabb esetben kiderül, hogy mégsem itt kell keresgélnünk. Ekkor már könnyebb lesz felelős döntést hozni a folytatásról.

Fontos leszögezni: testi panaszaink valósak, de nem leszünk bolondok sem attól, hogy pszichológushoz megyünk, sem attól, ha a testi panaszaink hátterében testi okot találunk. Sok testi panasz hátterében az áll, hogy a szervezet valahogy „szeretne” kommunikálni, de nem hagyják neki.

Álljon itt egy szemléletes példa egy pszichológus praxisából: egy férfi arra lesz figyelmes, hogy gyakorlatilag savlekötőn él. A konzultációk során feltáródik, hogy az illetőt azóta mardossa a gyomorsav, mióta első nézeteltérés felmerült a felesége és közte, tehát amit „lenyel”, az valójában belülről feszíti. Átmenetileg enyhül is a mardosás, ha a növekvő feszültség látványos dühöngéssel sikeresen a felszínre kerül. Emberünk azért fúj visszavonulót minden egyes helyzetben, ami vitát is eredményezhet, mert attól tart, hogy a felesége leharapja a fejét. A patáliát elkerülendő igyekszik párja kedvére tenni még akkor is, ha a nő valójában nem erre vágyik. Felesége voltaképp kíváncsi is lenne a véleményére. De hitvese magatartásáról a férfinak kínzó gyermekkori élményei jutnak eszébe, mikor is édesapja ellentmondást nem tűrően beszélt vele, nem volt visszabeszélés, különben felképelték.

Lassan rájön, hogy joga van, és hasznos is arról beszélni, mi esne jól neki és mi nem, hiszen akkor a másik személy is megismerheti őt. Ezért aztán próbát tesz, hogy ne magába fojtsa, hanem a miértek megmagyarázásával kiadja magából, ami benne van. Így a dühnek már nem kell őt magát emésztenie, és ketten megoldást találhatnak a nézeteltérésekre. Meglepve tapasztalja, hogy egyre inkább belejön, és egyrészt a feleség váratlan megértését vonja maga után, másrészt a gyógyszer fokozatos elhagyásához vezet. A gyermekkori élmények alapján kőbevésett, egyetemesen, (örökké és mindenkire) igaznak tartott világnézetből emlék lett, és a férfi saját józan esze szerint felszabadulva reagálhat a valóságra, árnyak helyett, bátran kinyilvánítva jó és rossz érzéseit, nem emésztve többé önmagát. Tumor helyett önismeretet növesztett. Ami mégiscsak jobb.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/08/AAEAAQAAAAAAAAjDAAAAJDc3Nzc0ZTI2LThjOWQtNDZhZC05N2QyLWFhYWUyZGIxMzk2Mw.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/08/AAEAAQAAAAAAAAjDAAAAJDc3Nzc0ZTI2LThjOWQtNDZhZC05N2QyLWFhYWUyZGIxMzk2Mw-150x150.jpgNews CityEgészséglelki egyensúly,lelki okok,psziché,pszichológus,testi betegségek,testi panaszokHa régóta szenvedünk kellemetlen fájdalmaktól, nem mindig ugrik be, hogy e mögött lelki okok is állhatnak. Ugyanakkor egyre gyakoribb, hogy maguk az orvosok figyelmeztetnek erre. Néha kimondják, a vizsgálatoknak nincsen értelme, ellenben érdemes egy pszichológust, pszichiáter felkeresni. Az idegállapot, a tudat, a „lélek” és a test összefüggését nem nehéz megérteni,...