A Microsoft az operációs rendszerek piaca után vezető szerepet kíván játszani a felhő alapú szolgáltatásokban is. Nemcsak a magánszemélyeknek, iskoláknak és kkv-knak szánt Office365 felhős csomaggal, hanem a nagyvállalati eszközöket is felvonultató Azure infrastruktúrával tervezi a növekedést az amerikai vállalatóriás.

A felhő alapú IT eszközök (tárhelyek, megosztott erőforrások, virtuális gépek, felhős levelezőrendszerek) nagyon gyorsan terjednek világszerte, ugyanakkor Magyarországon a penetráció jelentősen elmarad a nyugat-európai átlagtól. Az Eurostat adatai szerint a hazai cégek mindössze 8 százaléka használ felhő alapú megoldásokat, míg az uniós átlag 20 százalék feletti. A Microsoft viszont arról győzködi a cégeket, hogy ma már mobil- és felhőorientált módon működik az IT-világ. Jó választásnak bizonyult, hogy felhő alapú szolgáltatásainál a cég békét kötött a „szabad világgal”, így különböző feladatokra akár Linux-alapú virtuális gépeket is igénybe vehetnek a cég ügyfeleire.

A növekedés nem egyszerű, hiszen a nagyvállalatoknál a biztonság és a jogszabályi megfelelés kiemelt szempont minden IT projektnél. A Microsoft azonban nem tart ezektől a feltételektől, Magyarországon is keresi a kapcsolatot a nagyvállalatokkal. A Microsoft által nyújtott megoldások ugyanis a legbiztonságosabbak közé tartoznak.

Saját felhő alapú eszközeihez öt fontos vállalást kapcsol a Microsoft:

  • az ügyfél maga választhatja meg, mely adatokat tart magánál és melyek azok, amelyeket a felhőben tárol.
  • az online szolgáltatások mindenben megfelelnek az EU adatvédelmi előírásainak.
  • a Microsoft az ISO 27001-es és 27018-as szabványokat alkalmazza, ezek a felhőben tárolt adatok biztonságát szavatolják a külső támadásokkal szemben.
  • a Microsoft szolgáltatása teljes összhangban van az EU szabályozásaival
  • átláthatóság: a cég Brüsszelben átláthatósági központot hozott létre, ahol folyamatosan figyelemmel lehet kísérni a működésüket. Ez ügyben nagyon fontos pert nyert meg a Microsoft, amely alapján nem köteles európai adatokat a tengerentúlra tükrözni.

A Microsoft gyors növekedésre számít a felhős termékek piacán. A régió lemaradása miatt ezeken a piacokon technológiai ugrásra lehet számítani. Magyarországon csaknem egymillió kis- és középvállalkozás működik, amelyek a Microsoft szerint jelentősen csökkenthetik a költségeiket, és növelhetik hatékonyságukat a felhő alkalmazásával.

A cég előnye, hogy tisztán technológiai vállalat, amely nem kereskedik adatokkal, így csak az a feladata, hogy odafigyeljen ügyfeleire és maximálisan kiszolgálja igényeiket. A stratégia sikerét jól mutatja, hogy az első negyedévben a cég 6,5 milliárd dolláros profitot produkált úgy, hogy a felhő alapú megoldásaikat használó vállalatok száma világszerte meghaladta a 20 milliót.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/08/cloud.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/08/cloud-150x150.jpgNews CityNagyvilágAzure,cloud,felhő alapú eszközök,felhő szolgálatás,IT securtiy,Microsoft,technológiaA Microsoft az operációs rendszerek piaca után vezető szerepet kíván játszani a felhő alapú szolgáltatásokban is. Nemcsak a magánszemélyeknek, iskoláknak és kkv-knak szánt Office365 felhős csomaggal, hanem a nagyvállalati eszközöket is felvonultató Azure infrastruktúrával tervezi a növekedést az amerikai vállalatóriás. A felhő alapú IT eszközök (tárhelyek, megosztott erőforrások, virtuális gépek,...