Új kisjátékfilmes és animációs szekcióval bővül a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramja. A fiatal filmesekről Kókai Nagy Tímeával, a fesztivál szóvivőjével beszélgettünk.

Miről szól a Jameson Cinefest új, CineNewWave szekciója?

Ebben a szekcióban egészen friss, többnyire egyetemista alkotók (határon innenről és túlról) olyan, Magyarországon unikumnak számító filmjeivel találkozhat a közönség, amelyek közül néhány már szerepelt nagy európai filmfesztiválokon, például Cannes-ban vagy Berlinben. A CineFesten vetített alkotások túlnyomó részét még nem ismerheti a nagyközönség a szekcióban szereplő alkotások közül sok pedig nem is fog itthon a mozikba kerülni.

A CineNewWave tehát a fiatal magyar rendezőtehetségeket állítja központba, a válogatás a felfedezés örömét és az alkotókkal való személyes találkozást ígéri a közönségnek. A CineNewWave fődíja bruttó egymillió forint. A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál indulása óta kiemelt figyelmet fordít az új hangok keresésére, felkutatására, a fiatal filmszerető közönség megszólítása.

Éppen ezért ebben a szekcióban nem volt kötelező feltétel a magyarországi premier, a beválogatott filmek közt többszörösen díjnyertes alkotások és felfedezésre váró újdonságok egyaránt találhatók. A CineNewWave 17 versenyfilmje között szerepel az idei Berlinalén bemutatkozott LOVE, Bucsi Réka animációs filmje, akárcsak a Cannes-i Filmfesztiválra meghívást kapott Superbia, Tóth Luca animációja. Itt lesz a Diák Oscar-díjra jelölt Szép alak című alkotás, Kis Hajni SZFE-es vizsgafilmje, akárcsak a Magyar Filmdíj kisfilm-kategóriájának győztese, Kovács István Betonzaj című alkotása. A CineNewWave programja a legjobb magyar kisfilmekkel és animációkkal várja a filmszerető közönséget Miskolcon. A fesztivál „felnőtt” versenyfilmjei között vetítik először a francia-kanadai csodagyerek, Xavier Dolan új munkáját, az Ez csak a világ végét, amiben feltűnik Nathalie Baye, Vincent Cassel és Marion Cotillard is. Érkeznek filmek Bangladesből, Szlovéniából, Romániából és még Brazíliából is.

Gondolom, a fiatalosság máshol is főszerepet kap.

Igen, a szeptember 9-én kezdődő fesztivál sok-sok nagyszerű, dinamikus programot ígér. A filmek ingyenesen tekinthetők meg majd a Művészetek Házában. A zenerajongók is örülhetnek ilyenkor, a tíz nap alatt többek között fellép a Sky Fanatic, a Vad Fruttik, a Kerekes Band és a Paddy & the Rats a Szent István téren.

A pénteken kezdődő idei Jameson CineFest színházi csemegével is szolgál: filmvetítés és beszélgetés emlékezik meg Latinovits Zoltánról, aki szeptember 9-én, a fesztivál nyitónapján töltené be nyolcvanötödik életévét.  A magyar filmszínészet egyik legnagyobb alakja, ahogy Nagy László költő nevezte: a Színészkirály negyven éve, 1976-ban hunyt el tragikus körülmények között. Életének sorsfordító helyszíne volt Miskolc: szerelme Ruttkai Évával a miskolci színpadon született. Pályájának rövid, de fontos időszaka volt a két miskolci évad 1959-61 között: ekkor kapta első klasszikus főszerepeit, itt formálta meg először Rómeó alakját. A miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum és a Jameson CineFest CineClassics programja Ilyen nagy szerelem címmel rendez kiállítást a helyi Színháztörténeti és Színészmúzeumban. Eddig közzé nem tett szerepképek és korabeli színházi dokumentumok segítségével a pályakezdő művész izgalmas portréját rajzolja fel a tárlat.

Megismerhetjük többek között Latinovits és Ruttkai Éva legendás miskolci találkozását és a Szindbád Miskolc-Lillafüreden forgatott híres korcsolyázós jelenetét is. A programban szerepel Latinovits talán legismertebb filmje, Huszárik Zoltán rendező Szindbád című remeke, amelynek káprázatos képi világát Sára Sándor operatőri munkájának köszönhetjük. A vetítést követően Lukácsy György filmkritikus beszélget Sára Sándor operatőrrel, Szegedi Erika színésznővel, Mikita Gábor színháztörténésszel és Muszatics Péter filmtörténésszel. A kiállítás szeptember 9-én 16 órakor nyílik a Színháztörténeti és Színészmúzeumban, a Szindbád vetítése és a beszélgetés szeptember 11-én 16 órakor kezdődik a Művészetek Házában.

(x)

 

 

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/09/CineFest5-1024x576.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/09/CineFest5-150x150.jpgNews CityKultúraRiportCineNewWave,Jameson CineFest,Jameson CineFest CineClassics,Latinovits Zoltán,Miskolc,Ruttkai ÉvaÚj kisjátékfilmes és animációs szekcióval bővül a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramja. A fiatal filmesekről Kókai Nagy Tímeával, a fesztivál szóvivőjével beszélgettünk. Miről szól a Jameson Cinefest új, CineNewWave szekciója? Ebben a szekcióban egészen friss, többnyire egyetemista alkotók (határon innenről és túlról) olyan, Magyarországon unikumnak számító filmjeivel találkozhat a...