Meghalt Esterházy Péter – közölte az MTI-vel a család és Magvető Kiadó. Az író a Bastille bevételének évfordulóján, július 14-én hunyt el.

„Áprilisban mellette ültem a repülőn Berlinbe menet. Nem nézett ki jól. Nem kérdeztem, hogy van. Nagyon nagy baj ez.”

„Elment, 66 éves volt. De itt hagyta a kis magyar pornográfiát.”

„Nem ismertem, sosem beszéltem vele, a könyvei révén volt az egyik legfontosabb útitárs az elmúlt 35 évben. Hiányozni fog. Nyugodjék békében.”

„Nemrég fejeztem be a Naplóját. És én végig azt hittem, hogy kiírja magát a halálból / magából a halált. Nagyon szerencsétlenek lettünk, hogy elment Esterházy Péter.”

„Én abban a faluban születtem, Horton, ahová kitelepítették őket. A Termelésiben nem nevezi meg a helyet, de én rájöttem a használt tájszavakból. ”

„És nincs többé. Ugyanabban az évben, mint Kertész. Tudott figyelni. Köszönet.”

„Mondanám, hogy nincsenek szavak, dehát csak azok vannak, s ezt mind tőle tudjuk. Most azért ideírok kettőt: nyugodjon békében.”

„Péter, egyszer leírtam neked, hogy van egy tervem, egy narrációmentes regény. és te ezt beleírtad az Estibe. és most úgy szeretnék elköszönni tőled, ahogy tetted te is a leveleid végén: ölel
p. ”

„Tegnap diadalittasan megvettem az utolsók közül két jegyet a november 21-i estjére a MÜPA-ba. Olvasom a Hasnyálmirigy naplót és még nem értem a végére. Mondom, nem értem a végére…”

„Van egy férfi. Szeretem. Van egy író.
Volt egy… (De persze ezt majd megírom jobban is. És kap fogni még egy vajszínű árnyalatot.)”

„Kutya nehéz.”

„Akkor most mindent félreteszek, és ezt elolvasom újra.”

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/07/hasnyalmirigynaplo-cimmel-jelenik-meg-esterhazy-peter-uj-kotete_120478.jpghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/07/hasnyalmirigynaplo-cimmel-jelenik-meg-esterhazy-peter-uj-kotete_120478-150x150.jpgNews CityKultúraelhunyt az író,Esterházy Péter,magyar író óriás,magyar irodalomMeghalt Esterházy Péter – közölte az MTI-vel a család és Magvető Kiadó. Az író a Bastille bevételének évfordulóján, július 14-én hunyt el. „Áprilisban mellette ültem a repülőn Berlinbe menet. Nem nézett ki jól. Nem kérdeztem, hogy van. Nagyon nagy baj ez.” „Elment, 66 éves volt. De itt hagyta a kis magyar...