Budapesten négy nagy, kiemelt egészségügyi centrumra van szükség – döntött június elején a kormány. Ezért északon a Honvédkórházat fogják erősíteni, Dél-Pesten az Egyesített Szent István és Szent László Kórház biztosít ellátást, Kelenföld térségében pedig új, 21. századi szuperkórházat építenek.

A negyedik centrumban, Észak-Budán majd egy következő fejlesztési periódusban épülhet új kórház. A kormány emellett támogatja a Kútvölgyi kórház fejlesztését, ahol egy sportellátási centrumot is létrehoz. Az újbudai szuperkórház terve a kormány szerint erősíteni fogja a kelenföldi közlekedési fejlesztéseket, mivel a metróátszállással is rendelkező közlekedési csomópontban egy új, körülbelül 800 ágyas intézmény jön létre parkolási kapacitással. A fővárosi egészségügyi ellátást öt év alatt 335 milliárd forintból szervezik át. Tegyük azt is hozzá, hogy a „szuper” jelző itt elsősorban a létesítmény méretére vonatkozik, nem pedig a minőségre.

A szuperkórházakról szóló döntés alatt a Péterfy Sándor utcai Kórház bezárásáról nem volt szó, ugyanakkor a Szent János kórház épületállománya hatalmas gazdasági kihívást jelent a kormány számára. A közelben lévő Kútvölgyi kórházban nagy fejlesztések történtek, a betegek egy részét így oda kell irányítani, míg az ellátás másik része a Szent János Kórházban marad. A betegek elvileg tehát jobban járnak, hiszen egy régi, rossz állapotú kórház helyett egy felújított intézménybe mehetnek. A kormány azt is jóváhagyta, hogy egyetemi mintára kancellárok őrzik majd az intézményi kassza kulcsát.

szuperkórház 1A szuperkórházak terve illeszkedik a kormány Egészséges Magyarország programjához, amelynek keretében az elmúlt években 500 milliárd forintot költöttel kórházak felújítására, így minden vidéki kórházban voltak fejlesztések. A program legfontosabb üzenete az egészséges életmóddal függ össze, ezért szeptemberben olyan új népegészségügyi programot hirdet a kormány, amelynek minden magyar életére lesz hatása. Például minden lakótelepen többfunkciós sportpályákat akarnak létrehozni a szabadidő értelmesebb eltöltésére. Szintén pozitívum, hogy újra kinyit a Lipótmező, egyelőre az időskori szellemi hanyatlásban szenvedő betegek számára.

A kormányközlemény kitér az orvosképzésre, mi szerint a magyar orvosi egyetemek világszínvonalúak, az alapképzés pedig messze a nemzetközi átlag felett van. Ezen intézmények zászlóvivője a Semmelweis Egyetem, amelynek a kormány szövetséget kínál: minden feltételt kész biztosítani ahhoz, hogy az egyetem a világ legerősebb orvos képző intézményeihez tartozzon. Ehhez nagy ívű fejlesztési tervet kérnek az egyetemtől a szuperkórházak létrehozásával párhuzamosan. A távolabbi tervek között szerepel egyébként az is, hogy megújul a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi tömbje is, ahova modern járóbeteg-ellátó központot, illetve egynapos sebészeti ellátást ígérnek, és ott helyeznék el a pesti gyerekklinikát is.

Szerző: Sarnyai Tibor

http://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/06/Unknown-6-1.jpeghttp://citynews.hu/wp-content/uploads/2016/06/Unknown-6-1-150x150.jpegNews CityEgészségBudapest,egészség,egészségügy,egészségügyi centrum,kórházi ellátás,orvosi ellátás,szuperkórházBudapesten négy nagy, kiemelt egészségügyi centrumra van szükség - döntött június elején a kormány. Ezért északon a Honvédkórházat fogják erősíteni, Dél-Pesten az Egyesített Szent István és Szent László Kórház biztosít ellátást, Kelenföld térségében pedig új, 21. századi szuperkórházat építenek. A negyedik centrumban, Észak-Budán majd egy következő fejlesztési periódusban épülhet új...